Lokalne zajednice – nosioci procesa evropskih integracija

0
Lokalne zajednice - nosioci procesa evropskih integracija

SOKOLAC – Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je danas na Sokocu da je privredni potencijal te opštine u razvoju poljoprivrede, posebno stočarstva, drvne industrije, ali i brojnih drugih sektora, ističući da su lokalne zajednice, poput ove, nosioci procesa evropskih integracija u BiH.

Vigemark, koji je prisustvovao desetoj javnoj debati o ulozi lokalne zajednice u procesu pridruživanja EU, naglasio je da je važna saradnja lokalnih zajednica, posebno u projektima prekogranične saradnje.

„Mnogo toga zavisi od građana, odnosno od inicijative koju pokažu. Od njih zavisi koliko će biti iskorišćeni benefiti koje nose procesi EU integracija i mogućnosti koje pruža perspektiva EU“, istakao je Vigemark.

On je dodao da su lokalne zajednice srce EU, osnova, ali i najveći potencijalni dobitnici procesa EU integracija, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Debati je prisustvovao i ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson, koji je istakao da je veoma važno što projekat „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ omogućava direktan kontakt i dijalog sa ljudima koji žive u lokalnim zajednicama.

Učesnici debate /privrednici, poljoprivrednici, predstavnici lokalne uprave i organizacija civilnog društva, te srednjoškolci i mladi/ ukazali su na neke ključne probleme u njihovoj lokalnoj zajednici, kao što su mehanizacija i modernizacija poljoprivrede, i izrazili zadovoljstvo zbog razgovora sa ambasadorima, te regionalnim i domaćim ekspertima koji su odgovarali na pitanja i davali konkretne savjete i preporuke.

Koordinator Evropske mreže preduzetništva Crne Gore LJiljana Belada ukazala je na značaj saradnje lokalnih vlasti sa privrednim sektorom u lokalnim zajednicama.

„Crna Gora je otvorila gotovo sva poglavlja u pregovorima sa EU i može biti dobar primjer BiH. Važno je biti na pravom putu i što bolje informisan o svemu što se pruža u procesu EU integracija“, istakla je Belada.

Nakon debate organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH realizuje projekat „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u okviru kojeg će posjetiti još pet, od ukupno 15 lokalnih zajednica u BiH, u kojima će održati javne debate o ulozi lokalnih zajednica i mogućnostima koje im nudi proces pristupanja EU.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments