Lokalna zajednica nastoji da rješava sve probleme

0

ZVORNIK – Zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović rekao je danas da ova lokalna samouprava nastoji da riješi svaki problem koji je u njenoj nadležnosti, pa i one koji se odnose na ljudska prava.
Ivanović je naveo da je ombudsmana za ljudska prava BiH Jasminku DŽumhur danas upoznao o problemima sa kojima se suočava ova lokalna zajednica, kao i o načinima za njihovo rješavanje.

„Lokalna samouprava uvijek izlazi u susret građanima u rješavanju njihovih problema, pa tako i u segmentu ljudskih prava“, rekao je Ivanović nakon sastanka sa DŽumhurovom u Zvorniku.

DŽumhurova je navela da je posjeta opštini Zvornik redovna aktivnost koju ombudsman vrši u lokalnim zajednicama kako bi analizirali stanje ljudskih prava.

„U razgovoru sa predstavnicima opštine Zvornik ukazala sam na činjenicu da se najveći broj zahtjeva koje dobijamo za zaštitu ljudskih prava odnosi na slobodu pristupa informacijama, na imenovanja u upravne odbore ustanova u kojima pravo osnivača polaže opština, kao i pitanje urbanističkih i građevinskih dozvola“, rekla je ona.

Navodeći da se određeni prigovori odnose i na rad Opštinskog suda gdje se građani najčešće žale na dužinu trajanja postupka, što nije izuzetak u odnosu na druge pravosudne institucije u BiH, DŽumhurova je rekla da će sve biti rješavano u direktnom dijalogu, s obzirom na dugogodišnju veoma korektnu saradnju sa administracijom Zvornika.

Ona je dodala da je na današnjem sastanku bilo riječi i o pitanju prava na jezik.

„Iako opština nema nadležnost u segmentu obrazovanja, sama klima koju su kreirale opštinska administracija i uprava škole, ukazuje da lokalna zajednica dovoljno prepoznaje potrebe svojih građana i spremna je da ih podrži“, rekla je DŽumhurova, ističući da institucija ombudsmana podržava nastojanje lokalne zajednice u rješavanju pitanja koja su u njenoj nadležnosti.

DŽumhurova kaže da je posjeta Zvorniku upriličena i povodom Dječije nedelje.

„Razgovarali smo sa djecom u Osnovnoj školi `Desanka Maksimović` i u područnoj školi u Križevićima, nastojeći da učenicima približimo instituciju ombudsmana putem dijaloga o ljudskim pravima“, rekla je ona i naglasila da je pozitivno iznenađena stepenom znanja o ljudskim pravima učenika šestog razreda ove škole.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare