Lokalna uprava i Svjetska banka zajedno do novih investitora

0
Lokalna uprava i Svjetska banka zajedno do novih investitora

FOČA – U Foči je danas ozvaničen početak sprovođenja Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou /LIFE/, koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija /IFC/, članica grupacije Svjetske banke, u saradnji sa britanskom Ambasadom u BiH.

Iz Međunarodne finansijske korporacije navode da će ovim projektom opština Foča dobiti usaglašen registar administrativnih postupaka, koji će olakšati rad zaposlenim, smanjiti troškove poslovanja privrednicima, te ubrzati proces izdavanja saglasnosti i uvjerenja.

Poseban akcenat biće stavljen na unapređenje poslova u Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, odnosno postupaka u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, uspostavljanjem jednošalterskog sistema rada.

U praksi će to značiti da investitor na jednom mjestu predaje zahtjev i osnovnu dokumentaciju u vezi sa samim projektom i lokacijom, a nakon toga opštinska administracija postupak sprovodi po službenoj dužnosti, te u ime podnosioca zahtjeva pribavlja saglasnosti različitih službi nadležnih za pojedine segmente postupka i na taj način znatno rasterećuje investitora.

Kruna aktivnosti u okviru ovog projekta biće uspostavljanje sistema evidencije investitora, te izrada investicionog profila opštine Foča koji će navesti konkretne investicione prilike i objediniti sve informacije potrebne investitorima, uključujući skice lokacije, potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu podršku lokalne zajednice investitor može da očekuje u procesu realizacije investicije.

Menadžer Projekat Ruvejda Aliefendić kaže da je Foča jedna od osam opština sa kojima sarađuju u trećem krugu projekta.

„Ovo znači okretanje opštine privredi i privrednicima, povećanje transparentnosti, dalji rad na smanjenju vremena i papirologije. Dosadašnji efekti na drugim mjestima su pokazali značajne pomake – smanjenje troškova i vremena koje je privrednicima potrebno, jer uvođenjem novog registra unaprijed se vidi šta investitora očekuje u opštini“, rekla je Aliefendićeva.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da se ovim projektom pojednostavljuju i pojeftinjuju procedure za investitore.

„Naša služba će za investitore pribavljati potrebnu dokumentaciju i biće njihov servis. Od Svjetske banke, pored ostalog, dobićemo prostor u medijima i na njihovom sajtu i mogućnost da se kapaciteti i sve što naša opština nudi za investiranje plasira na odgovarajućem nivou“, rekao je Mašić.

On je dodao da je obuka opštinskih službenika već počela i da će trajati do kraja godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments