Ljuti se Istok na Zapad

0

Ljuti se Istok na Zapad

BANJALUKA – Građani istočnog dela RS nezadovoljni su aktivnostima Vlade RS na ulaganju i razvoju tamošnjeg dela, gde se nalaze skoro sve nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine Republike Srpske. Skoro da i ne primećuju pomake nakon formiranja Fonda za razvoj istočnog dela RS, koji ove godine može da plasira 86 miliona KM u područja grada Istočnog Sarajeva i 23 opštine od Lopara do Berkovića.

Fond za razvoj istočnog dela RS, koji je formirala Vlada RS, za osam meseci je plasirao samo oko 18,6 miliona KM za područje istoka kao podsticajne mere razvoja tamošnjih opština i povećanja zaposlenosti.
– Verujem da ćemo do kraja godine ispuniti plan i da ćemo plasirati skoro sav predviđeni novac za razvoj istočnih opština u RS – tvrdi direktor Fonda za razvoja istočnog dela RS Branislav Subotić.

On podseća da taj fond raspolaže sa 200 miliona KM koje može da do kraja 2010. plasira kao kredite na osnovu razvojnih projekata koji se podnose komercijalnim bankama.
– U ovoj godini možemo da plasiramo 86 miliona KM, u 2009. je predviđeno 82 miliona KM i u 2010. godini 42 miliona KM. Do sada je odobreno oko 18,6 miliona KM za 38 projekata – kaže Subotić.
On podseća da je procedura za odobrenje novca iz fonda slična kao i za apliciranje kredita kod komercijalnih banaka. Zainteresovani mogu da podnesu zahtev kod banke koja i razmatra aplikaciju, nakon čega, ako zahtev odobri banka, kreditni odbor Investiciono-razvojne banke RS daje konačnu saglasnost.
– Najveće interesovanje vlada i najviše novca je odobreno za projekte iz oblasti preduzetništva, a jedan od značajnih je plasiran za biznis u poljoprivredi u Nevesinju, za šta je odbreno 1,3 miliona KM i zaposleno je dodatnih 12 radnika – navodi Subotić. On dodaje da se predstavnici Fonda za razvoj istočnog dela RS trude da proceduru i pogodnosti za korišćenje novca iz fonda što više približe potencijalnim korisnicima.
Međutim, načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk kaže da namere Vlade RS o ulaganju u ovu opštinu nisu sprovedene.
– Moja opština je jedino dobila milion KM za obilaznicu koja se trenutno radi i ništa više. Aplicirali smo za 16 projekata, između ostalog i za rekonsktrukciju vodovodne mreže u čijem finansiranju bi i opština učestvovala, ali ništa od toga – kaže Ćuk.
Ni načelnik opštine Pale Slobodan Savić nije zadovoljan ulaganjima Vlade RS na području Pala.
– U Vladi uporno tvrde da investiraju u razvoj istoka RS, a mi ni marke nismo videli – kaže Savić, i dodaje da najavljivana gradnja škole „Srbija“ u Palama još nije počela.
– Pre devet meseci smo kandidovali projekat za gradnju multimedijalne sportske dvorane jer zaista imamo veliku potrebu za tim. U Palama sada živi više od 30.000 ljudi. Ni od toga nema ništa, kao ni od elektrifikacije Jahorine – dodaje Savić.
Opština Foča je kandidovala osam projekata za odobrenje novca iz Razvojnog programa Vlade RS, ali iz Vlade još nisu dobili odgovor.
– Reč je o kapitalnim investicijama i infrastrukturnim projektima. Između ostalih je i prioritetna rekonstrukcija vodovodne mreže i gradnja regionalnih puteva. Vlada još nije reagovala – kaže načelnica Odeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u opštini Foča Olivera Elez.

Blic.co.yu

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare