Ljubin majstorski crv ne da mu mira ni sa sedamdeset i šest

0
Ljubin majstorski crv ne da mu mira ni sa sedamdeset i šest

PALE – Zlatne ruke i višedecenijska navika da uvijek nešto popravlja, pravi, dograđuje i uljepšava učinili su da penzionerski dani sedamdesetšestogodišnjeg Ljube Jašarevića iz Pala protiču interesantnije nego što bi to bilo uobičajeno za “mladića” u osmoj deceniji života.

Onaj, narod bi ga nazvao, “majstorski crv”, kod čika Ljube “radi” duže od pola vijeka, pa mu i danas ne da mira. Istovremeno ne manjka ni ideja, pa prsti više lete ka alatu nego šahovskim figurama, kartama i dominama, kojima se najčešće zabavljaju njegovi vršnjaci.

– Svi penzioneri imaju neku zanimaciju, ali ja sam nekako jedini koji zbog toga uspijeva godišnje poderati i dvoje farmerke – priča čika Ljubo, pojašnjavajući da njegov hobi, a to je izrada ukrasnih kućnih fontana, često zahtijeva i dugotrajno klečanje nad oštrom sedrom.

Ljubo Jašarević je radni vijek proveo popravljajući šivaće mašine u “Bagatu”. Obišao je sve veće fabrike konfekcije u bivšoj Jugoslaviji, a kako je u poslu kojim se bavio tražena velika preciznost i strpljenje, stekao je osobinu bez koje vjerovatno ne bi bilo ni ovoga čime se danas bavi.

– Nije ovo posao koji traje dva-tri dana, jer se ukrasna fontana pravi i po osam mjeseci, pa i cijelu godinu. Za ovih osam godina, koliko to radim, napravio sam ih desetak – govori čika Ljubo, priznajući da uvijek radi “iz glave”.

Praveći svoje žuborne ljepotice, Ljubo je pokazao i marketinški dar, jer su sastavni dijelovi nekih fontana bili i flaše “nektara” i “koka-kole”, dok je posljednje djelo njegovih ruku fontana u etno-stilu, koja priča priču o vodeničaru, mlinu, životu na selu…

– Trudim se da svaka nova fontana bude drugačija od prethodne i posebna. Ovo me ispunjava zadovoljstvom, a valjda će neko nekada, kada vidi sve ove fontane reći: “Ovo je pravio majstor Ljubo Jašarević…”

I, zaista, njegove fontanice su pravo osvježenje za oči, neko bi rekao i dušu, a majstor Ljubo na kraju dobacuje:

– Boga mi, koga muči astma, dobro bi mu došle i u dnevnom boravku!

Čudo iz izloga

Svojevremeno je Ljubo u “Bagatovoj” prodavnici u centru Sarajeva napravio malu scenu, u kojoj za šivaćom mašinom u izlogu radi lutka okružena patuljcima, dok medo-igračka pokreće mehanizam…

– Prometno mjesto, narod staje i zaviruje, skupilo se toliko svijeta da je u trenutku blokiran i tramvajski saobraćaj. Na kraju došla policija i naredila da sklonimo to čudo iz izloga – prisjeća se čika Ljubo anegdote iz prošlosti, ali i dodaje da je poslije toga posao cvjetao danima.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments