Ljubin majstorski crv ne da mu mira ni sa sedamdeset i šest

0
Ljubin majstorski crv ne da mu mira ni sa sedamdeset i šest

PALE – Zlatne ruke i višedecenijska navika da uvijek nešto popravlja, pravi, dograđuje i uljepšava učinili su da penzionerski dani sedamdesetšestogodišnjeg Ljube Jašarevića iz Pala protiču interesantnije nego što bi to bilo uobičajeno za „mladića“ u osmoj deceniji života.

Onaj, narod bi ga nazvao, „majstorski crv“, kod čika Ljube „radi“ duže od pola vijeka, pa mu i danas ne da mira. Istovremeno ne manjka ni ideja, pa prsti više lete ka alatu nego šahovskim figurama, kartama i dominama, kojima se najčešće zabavljaju njegovi vršnjaci.

– Svi penzioneri imaju neku zanimaciju, ali ja sam nekako jedini koji zbog toga uspijeva godišnje poderati i dvoje farmerke – priča čika Ljubo, pojašnjavajući da njegov hobi, a to je izrada ukrasnih kućnih fontana, često zahtijeva i dugotrajno klečanje nad oštrom sedrom.

Ljubo Jašarević je radni vijek proveo popravljajući šivaće mašine u „Bagatu“. Obišao je sve veće fabrike konfekcije u bivšoj Jugoslaviji, a kako je u poslu kojim se bavio tražena velika preciznost i strpljenje, stekao je osobinu bez koje vjerovatno ne bi bilo ni ovoga čime se danas bavi.

– Nije ovo posao koji traje dva-tri dana, jer se ukrasna fontana pravi i po osam mjeseci, pa i cijelu godinu. Za ovih osam godina, koliko to radim, napravio sam ih desetak – govori čika Ljubo, priznajući da uvijek radi „iz glave“.

Praveći svoje žuborne ljepotice, Ljubo je pokazao i marketinški dar, jer su sastavni dijelovi nekih fontana bili i flaše „nektara“ i „koka-kole“, dok je posljednje djelo njegovih ruku fontana u etno-stilu, koja priča priču o vodeničaru, mlinu, životu na selu…

– Trudim se da svaka nova fontana bude drugačija od prethodne i posebna. Ovo me ispunjava zadovoljstvom, a valjda će neko nekada, kada vidi sve ove fontane reći: „Ovo je pravio majstor Ljubo Jašarević…“

I, zaista, njegove fontanice su pravo osvježenje za oči, neko bi rekao i dušu, a majstor Ljubo na kraju dobacuje:

– Boga mi, koga muči astma, dobro bi mu došle i u dnevnom boravku!

Čudo iz izloga

Svojevremeno je Ljubo u „Bagatovoj“ prodavnici u centru Sarajeva napravio malu scenu, u kojoj za šivaćom mašinom u izlogu radi lutka okružena patuljcima, dok medo-igračka pokreće mehanizam…

– Prometno mjesto, narod staje i zaviruje, skupilo se toliko svijeta da je u trenutku blokiran i tramvajski saobraćaj. Na kraju došla policija i naredila da sklonimo to čudo iz izloga – prisjeća se čika Ljubo anegdote iz prošlosti, ali i dodaje da je poslije toga posao cvjetao danima.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare