Ljepote parka „Sutjeska“ očarale osnovce iz Srpske i FBiH

0

FOČA – U Nacionalnom parku „Sutjeska“ danas je završen ljetni kamp u kojem je učestvovalo 180 učenika i nastavnika iz šest osnovnih škola iz opština Foča, Goražde i Foča/Ustikolina u Federaciji BiH.
Osnovci iz dva entiteta družili su se pet dana u prirodnim ambijentu, učeći ples, glumu, bavljenje fotografijom, plivanje i vožnju kajaka.

Djecu su posebno oduševili izleti na Dragoš-sedlo, sa kojeg se pruža pogled na prašumu Perućicu, te na Prijevor podno planine Maglić i jezero Donje bare na Zelengori, a organizovane su i ekološke radionice i okrugli sto na kojem je razgovarano o međuetničkom povjerenju i zajedničkom životu u BiH.

Omladinski edukativni ljetni kamp pod nazivom „Sutjeska-dajmo šansu budućnosti“ većim dijelom finansirala je Ambasada SAD u BiH, uz sufinansiranje Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Direktor ove javne ustanove Dejan Pavlović nada se da će kamp prerasti u tradiciju.

„Svi imaju samo riječi hvale za ovaj kamp. Ovih pet dana, svi naši smještajni kapaciteti bili su puni“, rekao je Pavlović.

Direktor Osnovne škole „Veselin Masleša“ iz Foče Vladimir Ivanović istakao je da su djeca prezadovoljna boravkom na Tjentištu.

„U kampu su učestvovala uglavnom djeca iz ruralnih područja, od kojih većina nikada nije bila odvojena od kuće. Družili su se sa vršnjacima iz Ustikoline i Goražda, išli su na izlete, imali su mnogo sportskih aktivnosti, i svi su oduševljeni“, rekao je Ivanović.

Pedagog u Osnovnoj školi „Ustikolina“ Alema Bajrović kaže da je najvažnije da su djeca zadovoljna.

„Ono što će ponijeti kao nezaboravno iskustvo je posjeta jedinoj prašumi u našoj zemlji – Perućici, te obilazak jezera na Zelengori, gdje su djeca imala priliku da na licu mjesta vide ono što uče u nastavnom procesu“, rekla je Bajrovićeva.

U kampu su učestvovali đaci iz dvije fočanske osnovne škole, „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“, iz Osnovne škole „Ustikolina“, te iz tri škole iz Goražda – „Husein efendija Đozo“, „Fahrudin Fahro Baščelija“ i „Mehmedalija Mak Dizdar“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare