Likovna radionica privukla i studente iz Indije i Italije

0

FOČA – Na ostrvu Brioni kod Foče u toku je dvodnevna likovna radionica Centra za kulturu i informisanje u kojoj učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti među kojima oni iz Indije i Italije, pod nadzorom akademskih slikara, uče osnovne elemente slikarske tehnike ulje na platnu.

Akademski slikar Vladimir Milanović naveo je da su se ove godine fokusirali na slikanje uljanim bojama.

„Kandidati su različitih uzrasta, razlikuju se u stilu i po nivou talenta koji posjeduju, tako da će izložba biti bogata i raznolika sa dosta lijepih i neobičnih radova“, rekao je Milanović.

Slikar Radmilo Marić kaže da slikarstvo govori univerzalnim vizuelnim jezikom, tako da su se i učesnici radionice iz Indije i Italije odlično uklopili.

„Talenata ima, a neki se prvi put susreću sa uljem, pa im objašnjavamo postupak – od posnog ka mrsnom. Ovo je odličan poduhvat i očekujemo da će se ove aktivnosti nastaviti“, naveo je Marić.

Više studenata iz Indije rado se odazvalo likovnoj radionici, a jedna od njih, Janšika Kambodž kaže da nema ljepšeg načina da se iskoristi ono malo slobodnog vremena u pauzama između predavanja i spremanja ispita.

„Organizacija umjetničke radionice je zaista dobra. Na fakultetu sve vrijeme učimo i ovo nam veoma dobro dođe da odmorimo i predahnemo od napornog učenja. Ovo mjesto je prelijepo, profesori koji nam pokazuju kako da slikamo su odlični“, rekla je mlada Indijka.

Ona je dodala da joj se mnogo sviđa fočanska priroda, posebno planine, rijeke i čist vazduh.

Učenik šestog razreda Osnovne škole „Veselin Masleša“ Luka Rašević kaže da je naučio mnogo o slikanju, da voli slikarstvo i da se opušta dok slika.

Katarina Bilinac, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“, koja je slikala vazu sa cvijećem i zeca, rekla je da voli da slika i da je mnogo naučila od profesora.

Broj učesnika bio je ograničen, a interesovanje je bilo veliko, pa organizatori najavljuju da će slične radionice organizovati i tokom ljeta, kada će svi oni koji ovaj put nisu mogli biti uključeni imati priliku da iskažu svoj slikarski talenat.

Likovnu radionicu drugu godinu zaredom organizovao je Centar za kulturu i informisanje u saradnji sa Likovnim udruženjem „Ton“ iz Foče, a uz Misiju OEBS-a u BiH, ove godine pomogao je i Kazneno-popravni zavod omogućivši održavanje radionice u prelijepom prirodnom ambijentu svog turističkog kompleksa na riječnom ostrvu.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Slavica Filipović podsjetila je da su prvu likovnu radionicu organizovali prošle godine ispred Hrama Svetog Save i u parku Aladža uz pomoć akademskog slikara Danila Ivanovića, Fočaka koji živi i radi u Oslu.

Filipovićeva kaže da su ove godine izabrali ostrvo Brione, prelijep prirodni ambijent gdje stvaraoci imaju priliku da se izraze najbolje što znaju.

„Centar za kulturu i informisanje dobro sarađuje sa Medicinskim fakultetom, pa u akciji učestvuju i strani studenti. Zadatak nam je kada se radovi završe da organizujemo izložbu ove godine u Centru za kulturu i informisanje“, rekla je Filipovićeva.

Ona je zahvalila Kazneno-popravnom zavodu što je omogućio da se likovna radionica održi na ostrvu Brioni, kao i Misiji OEBS-a u BiH, koja je snosila troškove nabavke slikarskog materijala.

Likovna radionica završava se danas.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare