Legalizacija da, monopol ne

0

FOČA – Jedna od novina u Nacrtu zakona o prostornom uređenju i građenju je da se legalizacija u potpunosti uređuje zakonom za Republiku Srpsku na jedinstvenim kriterijumima, principima i mjerilima, rekao je danas u Foči pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miladin Gaćanović.

Gaćanović je na javnoj raspravi o nacrtu ovog zakona rekao da lokalne zajednice više neće morati da donose odluke o uređenju ove oblasti i da određuju uslove i pravila koja je Ustavni sud često odbijao kao nezakonite.

„Zakonom je predviđeno da građani sami podnesu zahtjev za legalizaciju, jer će, uglavnom, imati maksimalne popuste od 80 odsto. Imaće mogućnost da plaćaju i na rate sa maksimalnim rokom otplate od 10 godina, kao i obveznicama, a omogućava im se i da zahtjeve podnesu u roku od dvije godine od dana stupanja zakona na snagu“, pojasnio je Gaćanović.

On je dodao da su procedure skraćene i pojednostavljene, jer se za većinu objekata u jednom postupku izdaje dozvola.

Gaćanović je rekao da su apsolutno neosnovane primjedbe da pojedine odredbe zakona daju prednost monopolistima, nauštrb malih i srednjih preduzeća.

„Zakon svima daje jednake mogućnosti da dobiju licencu i da rade i izradu tehničke dokumentacije. Preduzećima koja ne mogu da rade u svim fazama ostavljena je mogućnost da angažuju još jedno preduzeće koje ima licencu za preostale poslove“, precizirao je Gaćanović.

Samostalni stručni saradnik u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove opštine Višegrad Aleksandar Đukanović smatra da je legalizacija dobro regulisana ovim zakonom, jer dosadašnja rješenja nisu davala najbolje rezulate.

„Ovim bi se trebale izjednačiti prakse u Republici Srpskoj, a nacrt zakona donosi i brojne pogodnosti“, rekao je Đukanović.

Inženjer građevinarstva Ruža Stojanović nada se da usvajanje ovog zakona neće dovesti u pitanje opstanak nijednog malog preduzeća, budući da je novim zakonom predviđeno da od četiri moguće licence može koristiti samo jednu.

„Neodrživo je danas raditi samo po jednoj licenci – projektovanje, nadzor, energetska efikasnost, i moraće se poraditi na tome da se ta klauzula promijeni. Po onome što sam danas čula, za to ima raspoloženja kod predlagača zakona“, rekla je Stojanovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare