Lazar Ristovski otvara jubilarni „Prvi kadar“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Jubilarni 10. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ u Istočnom Sarajevu otvoriće u nedjelju, 6. novembra, počasni gost, srpski glumac i producent Lazar Ristovski, a tokom ceremonije otvaranja biće premijerno prikazan njegov igrani film „Dnevnik mašinovođe“, srpski predstavnik za filmsku nagradu „Oskar“.
Programom otvaranja festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma, koji će trajati do 11. novembra, predviđen je svečani prijem u 18.00 časova za učesnike i goste manifestacije u Skupštini Grada Istočno Sarajevo.

Nakon toga, na platou Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u 19.00 časova biće upriličeno otkrivanje replike stećka kneza Pavla, a zatim otvaranje izložbe angažovane dokumentarne fotografije „Velkam tu…“, autora Hadži-Aleksandra Đurovića.

Neposredno pred projekciju filma „Dnevnik mašinovođe“ biće dodijeljene plakete i priznanja „Prvog kadra“ najzaslužnijim pojedincima i institucijama koji su proteklih godina pružili podršku i pomoć u organizaciji Festivala.

Na ovogodišnji jublarni festival u Istočnom Sarajevu, čiji je moto „Decenija filma“, pristiglo je više od 2.500 prijava filmova iz cijelog svijeta, od kojih će u zvaničnom takmičarskom dijelu biti prikazan 51 film iz 30 država, dok će publika moći da pogleda 20 igranih filmova u okviru pratećeg programa.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić rekla je Srni da pored promovisanja filmske umjetnosti autora iz cijelog svijeta, „Prvi kadar“ ima značajnu ulogu i u afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva.

„Veliki broj autora koji učestvuju na Festivalu dokazuje da je on prepoznat među umjetnicima širom svijeta, kao važna i prestižna filmska manifestacija. Bogat takmičarski i prateći program dokaz je da je Festival dostigao svjetske domete“, ocijenila je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, „Prvi kadar“ je do sada imao i značajnu misiju u školovanju mlade bioskopske publike i filmskih stvaralaca kroz radionice dokumentarnog i animiranog filma, čime su stvoreni novi umjetnički potencijali.

„Na ovogodišnjem Festivalu publika će imati priliku da vidi izbor najboljih svjetskih filmova, nagrađivanih na najznačajnijim filmskim festivalima u svijetu, kao što su Kanski filmski festival, Roterdam-film festival, Zlatni vitez, Berlinale, Doha film festival, a tu su i mnoge izložbe, promocije i predavanja“, najavila je Štifanićeva.

Posebno je značajno, kako je navela, što će ove godine učestvovati i veliki broj filmova domaće produkcije, čime se potvrđuje značaj Festivala u afirmaciji domaćeg stvaralaštva.

U zvanični takmičarski program izabran je 51 film iz 30 zemalja, koji će se takmičiti u pet takmičarskih selekcija, i to „U fokusu“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora, čija su filmska ostvarenja nagrađivana na svjetskim filmskim festivalima, „Eks JU u fokusu“ – Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa prostora bivše Jugoslavije, te „Kratke priče“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora, čija su ostvarenja nagrađivana na svjetskim filmskim festivalima.

Najbolji filmovi biće proglašeni i u kategorijama „Ključ za film“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i „Novi pogledi“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Generalni medijski pokrovitelj je RTRS, a medijski sponzori festivala su BHTV, TV „Elta“ i BN TV, kao i Novinska agencija Republike Srpske SRNA i Federalna novinska agencija FENA, te onlajn portali.

Generalni sponzor Festivala je kompanija „Zlatno zrno“, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, „Moja radnja“ i „K-Inel“.

Zatvaranje Festivala predviđeno je za 11. novembar u 19.00 časova, kada će u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biti prikazan igrani film „Procjep“ autora Dejana Zečevića iz Srbije.

Konferencije za novinare biće održavane svakog dana u 12.00 časova, a kompletan program biće realizovan u Kulturnom Centru Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare