Lazanski: Srbi su u Prvom svjetskom ratu izgubili trećinu stanovništva i nemaju se kome pravdati

0

Na Filozofskom fakultetu u Palama večeras je održano predavanje vojnopolitičkog komentatora Miroslava Lazanskog na temu “Vojno politička situacija u Republici Srpskoj i osvrt na Prvi svjetski rat”.

Govoreći o obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata Lazanski se osvrnuo na pokušaj revizije uzroka početka Prvog svjetskog rata.

“Gavrilo Princip ima svoje mjesto u istoriji i on ni po jednom naučnom stanovištu nije terorista. Krivica se pokušava prepisati Srbima, od strane nekoliko istoričara iz Britanije i Kanade. Srbija nažalost nije pokušala locirati te pokušaje, dok je Republika Srpska na dobrom putu da se, koliko može, suprotstavi tim napadima.

Vidjećemo iz kojih centara moći će to sve ići. Arhive velikih zemalja su otvorene, a opštepoznato je da su austrijski i njemački napadi na istok bili spremni šest mjeseci prije atentata. Srbi su u Prvom svjetskom ratu izgubili trećinu stanovništva, Srbija je bila okupirana i mi nemamo kome da se pravdamo”, izjavio je Lazanski.

Lazanski se osvrnuo i na vojno političku situaciju u BiH, gdje je podržao prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se BiH demilitarizuje.

“Ja ne vidim razlog zbog kog vojska u BiH još uvijek postoji. Ko hoće da ide u mirovne misije može da ide kroz legije stranaca, a ne da građani BiH finansiraju mirovnu misiju u Afganistanu. To je suludo.

BiH bi mogla da ima problem sa “bijelom” Al Kaidom. Problem bi mogao postojati kada se veliki broj ratnika sa područja BiH, Sandžaka, Kosova, Albanije, Makedonije koji su ratovali kao džihad ratnici u Siriji vrate na teritoriju BiH, a riječ je o brojci od nekoliko hiljada. Nadam se da veliki broj obavještajnih agencija koje se nalaze u BiH znaju odakle prijeti opasnost”, zaključio je Lazanski u izjavi za medije.

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments