Laslo Tot i Slobodan Savić o projektima u opštini Pale

0

Mađarski ambasador u BiH Laslo Tot rekao je danas da je u interesu Mađarske da se realizuju projekti koje je opština Pale uputila Ministarstvu inostranih poslova te zemlje.

Tot je danas na Palama razgovarao sa načelnikom opštine te Slobodanom Savićem o ovim projektima i o mogućnosti njihove realizacije. Savić je istakao da je opština Pale aplicirala sa tri projekta prema mađarskom Ministarstvu, a to su projekti rekonstrukcije Dječijeg obdaništa, Kulturnog centra i sanacija deponije.

„To su manji projekti koji su za nas vrlo važni“, rekao je on i dodao da će stručni tim u Ambsadi pregledati projekte nakon čega će se vidjeti šta će biti prihvaćeno.

Savić je naveo da je ambasador Tot i univerzitetski profesor i da su se danas dogovorili da rade na saradnji fakulteta na Palama i u Mađarskoj, a već početkom akademske godine ambasador će održati predavanje studentima na Palama i predočiti im mogućnosti razmjene i saradnje studenata.

On je naglasio da je sa Totom razgovarao i o privrednoj saradnji, posebno o proizvodnji zdrave hrane, kao i o turističkim potencijalima i razvoju ove grane privrede.

Tot je istakao da je jutros pregledao predložene projekte, navodeći da je u interesu Mađarske da se oni realizuju, što je jedan od bitnih zadataka diplomatije.

„Nama Mađarima je glavni cilj da BiH bude sigurna, da region bude stabilan, da poboljšamo saradnju u svim sferama života, kako političku, privrednu i kulturnu tako i saradnju fakulteta“, rekao je Tot i dodao da Mađarska BiH smatra počasnim susjedom.

Mađarski ambasador je istakao da su odnosi između dvije zemlje prijateljski i Mađarska podržava trud BiH i entiteta na putu ka evroatlantskim integracijama.

(www.rsplaneta.com / Srna / foto: Zgrada opštine Pale)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare