Lani zaposleno 2. 236 radnika

0
Na području šest opština udruženih u grad Istočno Sarajevo lani je zaposleno 2.236 osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, što je za 220, odnosno 10,9 odsto više nego u 2007. godini.

Prema podacima istočnosarajevske Filijale republičkog Zavoda za zapošljavanje najviše je radnika zaposleno u prerađivačkoj djelatnosti, turizmu i ugostiteljstvu, dok je zaposlen i značajan broj pripravnika. Lani su mahom zapošljavani ljudi koji imaju od 25 do 40 godina.

– Imajući u vidu ukupnu privrednu sliku na području grada, ali i okruženju postignuti rezultati u zapošljavanju su ohrabrujući pozitivni i ohrabrujući – rekao je rukovodilac istočnosarajevske Filijale republičkog Zavoda za zapošljavanje Zoran Brčkalo.

On je dodao da je najviše novih radnika zaposleno je na području opštine Pale, njih 1.001, dok je u Istočnoj Ilidži ugovore o radu potpisalo 478, a u Sokocu 455 novih radnika.

– Na području opštine Istočno Novo Sarajevo prošle godine je zaposleno 270 ljudi, dok je u Trnovu na posao krenulo 27 osoba – istakao je Brčkalo.

Govoreći o stanju na evidenciji nezaposlenih lica Brčkalo  je iznio podatak da je na njoj na kraju prošle godine bilo 7.470 imena, što je za 231, odnosno tri odsto manje nego u prethodnoj godini.

– Najduža lista je na birou u Palama, koji pokriva područje ove i opštine Istočni Stari Grad, gdje je prijavljeno nešto više od 3.000 ljudi, a slijedi Sokolac sa 1.869 lica na evidenciji nezaposlenih – veli Brčkalo.

Dodaje da su na birou u opštini Istočna Ilidža prijavljena 1.392 nezaposlena lica, dok je u susjednoj opštini Istočno Novo Sarajevo taj broj 986, a u Trnovu 165 osoba.

– Očekujemo da će ovakav pozitivan trend u zapošljavanju biti nastavljen i u ovoj godini, prvenstveno zahvaljujući projektima koje sprovode Zavod za zapošljavanje i Vlada Republike Srpske. Vjerujemo da, ako ništa drugo, u mjesecima pred nama neće doći do povećanja broja nezaposlenih lica na području grada Istočno Sarajevo – zaključio je Brčkalo.

Pomaci

Na području grada Istočno Sarajevo za posljednje dvije godine ostvareni su više nego značajni pomaci u oblasti zapošljavanja, a da je zaista tako najbolje potvrđuje podatak da je lista nezaposlenih lica na kraju prošle godine bila kraća za više od 700 imena u odnosu na kraj 2006. godine.

– U prošloj godini zaposleno je oko 800 novih radnika više nego što je to učinjeno u 2006. godini, a to jasno ukazuje na poboljšanje u oblasti zapošljavanja na području grada – ocjenjuje Brčkalo.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare