Lani izdvojeno oko 100.000 KM za 227 zahtjeva

0

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Igor Ikonić rekao je Srni da je lani iz opštinskog budžeta za pronatalitetnu politiku izdvojeno oko 100.000 KM, čime je obuhvaćeno 227 zahtjeva.

On je istakao da se, od ukupnog broja zahtjeva, 185 odnosi na podršku novom rađanju, 12 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, te 30 zahtjeva za podršku majkama sa četvoro i više djece.

„Za novorođenu djecu u prošloj godini isplaćeno je oko 40.000 KM. Od 185 zahtjeva – 91 je za prvo dijete, 68 za drugo dijete, 21 za treće dijete, četiri zahtjeva za četvrto i jedno za peto dijete“, objasnio je Ikonić i dodao da za prvorođeno dijete nadoknada iznosi 100 KM, za drugorođeno 250 KM, a treće i svako naredno 500 KM.

Ikonić je rekao da je za troškove sufinansiranja vantjelesne oplodnje isplaćeno 24.000 KM, dok je za mjesečna primanja za majke koje imaju četvoro i više djece u 2020. godini isplaćeno 35.280 KM.

Prema njegovim riječima, opština Pale, konkretno Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti, može da se pohvali unapređenjem pronatalitetne politike, posebno jer je uvedena podrška za novorođenu djecu.

„To ranije nije bila praksa u opštini Pale, što je, svakako, rezultiralo da smo u tom smislu imali 185 podnijetih zahtjeva. Početkom prošle godine donijeli smo pravilnik i smjernice u kom pravcu treba da se razvija pronatalitetna politika lokalne zajednice, što je bio dobar potez koji je rezultirao povećanim brojem zahtjeva“, pojasnio je Ikonić.

On je rekao da su građani upoznati o tome da opština Pale daje podršku i pomaže svom stanovništvu, odnosno roditeljima koji su se ostvarili u najljepšoj ulozi, kao i onima koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji.

„Realizovano je gotovo 99.000 KM za pronatalitetnu politiku u budžetu. I dalje ćemo izdvajati značajna sredstva. Smatram da je opština Pale jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj koja se može pohvaliti ovakvim mjerama i razvojem pronatalitetne politike“, istakao je Ikonić.

Ikonić je rekao da su u lokalnoj zajednici zadovoljni prošlom godinom i što su uspjeli u svojoj namjeri, te se nada da će u ovoj godini imati više zahtjeva, kojima će, sigurno, izaći u susret.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare