Kutleša o parceli na Zlatištu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjedavajući Komisije za državnu imovinu BiH Zvonimir Kutleša rekao je da odluku o izuzeću parcele na Zlatištu nije potpisao, jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio da je Komisija preispita, uz sugestiju da ne bude donesena.

„Komisija je zaključila da do daljnjeg ostane status kvo, dok se to na neki način ne riješi i dok visoki predstavnik ne promijeni stav“, rekao je Kutleša, dodajući da se ne nada da će Incko promijeniti mišljenje.


On je potvrdio da je Komisija početkom prošle godine, na prijedlog nekih članova koji su povukli svoj glas za izuzimanje od zabrane raspolaganja, raspravljala o tome i da nije donijela nikakav zaključak.

Time je, kako je naveo, „najblaže rečeno situacija neriješena“.

Kutleša kaže da je očekivao da će Savjet ministara BiH ovih dana staviti na dnevni red nacrt Zakona o državnoj imovini i, eventualno, donijeti zakon nakon čega će, „sve zabrane raspolaganja državnom imovinom prestati da važe“.

„Komisija je i to čekala, ali teško ide sa Zakonom o državnoj imovini. U Savjetu ministara i Parlamentu o tome nema saglasnosti jer su različite pozicije na nivou entiteta“, rekao je Kutleša.

Najavu Udruženja logoraša Republike Srpske o izgradnji spomen-krsta na Zlatištu Kutleša nije mogao da komentariše, ali je rekao da sve što se radi mora biti u skladu sa zakonom.

Komisija za državnu imovinu BiH donijela je 19. novembra 2012. godine odluku da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u Republici Srpskoj, ali odluka nikada nije sprovedena.

Udruženje logoraša Republike Srpske najavilo je da će najesen početi izgradnju spomen-krsta na Zlatištu, posvećenog ubijenim Srbima u Sarajevu.

SPOMEN-KRST BIĆE PODIGNUT U SEPTEMBRU


Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić poručio je da će spomen-krst na Zlatištu definitivno biti podignut u septembru i da se neće odustati od namjere da se spomen-obilježje podigne na zemlji i teritoriji Republike Srpske.

„Niko nema pravo da nam zabrani da na tom prostoru, koji ne ugrožava ama baš ništa, podignemo spomen-obilježje, pa čak ni visoki predstavnik u BiH koji se sada javlja i sugeriše da se van snage stavi ili ne donese odluka“, rekao je Dukić, reagujući na činjenicu da predsjedavajući Komisije za državnu imovinu BiH Zvonimir Kutleša nije potpisao odluku o izuzeću parcele na Zlatištu.

On je naglasio da se visoki predstavnik u BiH nije oglasio kada je riječ o Višegradu, Manjači, Tomašici, Prijedoru i drugim mjestima u kojima Bošnjaci stavljaju razne natpise po kojima su Srbi „genocidni i fašisoidni“, pitajući istovremeno zašto visoki predstavnik nije reagovao na natpis „genocid“ na spomeniku u Višegradu.

Dukić je podsjetio da se Savez logoraša Republike Srpske nekoliko puta obraćao visokom predstavniku u BiH tražeći sastanak s njim, ali da toga nikada nije došlo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare