Kutak podrške za najmlađe sa smetnjama u razvoju

0

VLASENICA – Mališani sa smetnjama u razvoju sa područja opštine Vlasenica danas su dobili prostor na kojem će moći da se okupljaju i druže, te steknu nova znanja uz pomoć stručnjaka za različite oblike socijalne rehabilitacije.

„Kutak podrške za djecu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice“, kako glasi simboličan naziv ovog prostora, otvoren je u okviru vlaseničke Predškolske ustanove „Prvi koraci“, kao dio projekta „Razvoj i saradnja u regiji Birač“, koji sprovodi Međunarodni fond za djecu i omladinu /UNICEF/, uz finansijsku podršku Vlade Holandije.

Direktor Centra za socijalni rad u Vlasenici Radmila Jojović rekla je novinarima da je ta ustanova nosilac projekta u toj opštini, a da je „kutak podrške“ namijenjen mališanima sa govornim, tjelesnim, ili kombinovanim poteškoćama u razvoju.

„Pomoć djeci ogledaće se u pedagoškom, psihološkom, socijalnom i defektološkom smislu. Ovdje će moći da borave i roditelji, djeca i vaspitači. Projekat je osmišljen kao inkluzivni i sprovodi u obdaništu, što znači da će i djeca iz obdaništa ovdje dolaziti i družiti se sa ovom djecom“, rekla je Jojovićeva.

Koordinator projekta „Razvoj i saradnja u regiji Birač“ Jasmina Babić izjavila je novinarima da je UNICEF počeo svoje aktivnosti u pet opština regije Birač 2013. godine, te da je u proteklom periodu, u saradnji sa lokalnim ustanovana i organizacijama, sačinjena detaljna analiza situacije u oblasti socijalne zaštite i inkluzije.

„U svih pet opština djeca sa smetnjama u razvoju su definisana kao grupa sa kojom se najmanje radi i za koju postoji najmanje usluga u zajednicama i koja je samim tim najviše marginalizovana. Nakon toga smo, u skladu sa analizom situacije i akcionim planom koji je izrađen i usvojen u lokalnim skupštinama, počeli relizaciju malih projekata u zajednicama, kao što je ovaj“, rekla je Babićeva.

Ona je objasnila da UNICEF za svaki od pomenutih malih projekata u zajednici izdvaja fiksni iznos od 10.000 KM koji, kako je istakla, „nije tako veliki, ali je značajan kao pokretačka snaga da se i ostali sektori u zajednici, posebno privatni, uključe u ovakve akcije“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare