Kusturica otvorio konferenciju „Ivo Andrić u našem vremenu“

0
Kusturica otvorio konferenciju

ANDRIĆGRAD – Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica otvorio je večeras u Andrićgradu dvodnevnu konferenciju „Ivo Andrić u našem vremenu“ uz poruku da je Andrić naš najmoderniji pisac, a roman „Na drini ćuprija“ naš i Stari i Novi zavjet.

„Šta god činimo, uvijek smo na gubitku, a gradnja Andrićgrada nije ništa drugo nego ponavljanje jedne teme iz istorije koja se zvala gradnja mosta. Kad pogledate obim radova, i što bi rekao Matija Bećković, kad živimo u međuvremenu, a ne vremenu, i kad pogledate kojom brzinom je izgrađen ovaj grad, onda možete da zamislite koji broj asocijacija taj proces, koji je trajao oko pet godina, sadrži u sebi“, rekao je Kusturica na otvaranju skupa.

On ističe da je uvjeren da, kada Andrić napiše da je krenula gradnja mosta i kako se dojučerašnji pravoslavci, a odnedavno muslimani zgledaju i namiguju da drugi i treći ne vide kako taj projekat neće uspjeti, to potvrđuje da u istočnoj Bosni još od kralja Tvrtka i Kotromanića zapravo uvijek jeste „međuvrijeme“.

Kusturica je, govoreći o politički peripetijama na ovim prostorima, ukazao na problem etničkog nerazumijevanja i međureligijskog sukoba između naroda.

On je napravio paralelu i sa višegradskom svakodnevicom u kojoj su prijašnje vlasti pod kontrolom SDS-a u ovom gradu osporavale izgradnju Andrićgrada, a potom i otkrivanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću.

„Da li postoji išta od našeg plemstva što nam je tako blisko po svom djelu i po činjenici da bez Mehmed-paše Sokolovića i njegovog brata ne bi bilo ni Mileševe, ni Pećke patrijaršije?“, upitao je Kusturica.

On je podsjetio na čuveni Andrićev lik Lotiku koja je „ovdje otvarala evropske perspektive kroz ličnu propast i, praktično, bankrot“, što je, takođe, dokaz da „mi živimo u međuvremenu, u dramatičnom vremenu“.

Proslavljeni srpski režiser smatra da ovdje „ne trebaju dva naroda, dovoljan je jedan sa dvije političke stranke i onda se cijela priča prenosi iz sfere etničke i religijske pripadnosti u klanovsko-plemensku politiku“.

Prema njegovim riječima, nedopustiva je trenutna podvojenost unutar srpskog naroda i zato treba pozdraviti napore koje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ulaže da „ovdje i od nas napravi državu, iako ga sputavaju mnogi tegovi“.

Kusturica je upozorio da se sa druge strane Drine, u Goraždu ne prave dijelovi za automobile, nego oružje.

Citirajući Andrića, on je ponovio njegovo upozorenje da naše govorne sposobnosti ne treba trošiti i koristiti za najgore stvari i često „rigati oganj“, nego treba da „jedni drugima smireno u lice bacimo argumente kako valja graditi uslove za normalan i ugodan socijalni život“.

„Ivo Andrić je putokaz, najznačajnija ličnost rođena na ovom tlu koja je svoje stvaralaštvo crpila iz djela velikog NJegoša, iz djela velikog Vuka. Andrić je naš najmoderniji pisac, a `Na drini ćuprija` je naš i Stari i Novi zavjet“, naglasio je Kusturica.

On je izrazio nadu da će ovaj skup proizvesti eho o Andrićevom djelu koji će dugo i glasno trajati u stručnoj, kao i javnosti uopšte.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare