Kusmuk: Penzioneri žive skromno

2

Predsjednik Udruženja penzionera Pale Nenad Kusmuk izjavio je Srni da je prošle godine preminuo 221 član, a od početka ove godine njih 125, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu lani.

„Penzioneri u ovom dijelu Republike Srpske, njih 4.864 živi skromno, ali ima i onih koji preživljavaju. Svakodnevno nastojimo da olakšamo život penzionera u ovoj lokalnoj zajednici na razne načine – nadoknadom finansijskih troškova u slučaju smrti člana ili nekog iz najuže porodice člana Udruženja, dajemo pomoć po zahtjevima, jednokratne pomoći, određene pogodnosti pri odlasku na bolničko liječenje, a organizujemo i izlete, druženja“, naveo je Kusmuk.

On je napomenuo da je 4.070 penzionera učlanjeno u Udruženje, te da oko 20 odsto članova ima najnižu penziju koja iznosi 234 KM, pa jednokratne pomoći najčešće idu njima.

Prosječna penzija na Palama iznosi oko 423 KM.

„Dijelimo istu sudbinu svih penzionera Republike Srpske. Mnogi se snalaze, pa čak izdržavaju i svoje porodice, unučad od skromne penzije“, kaže Kusmuk.

Prema njegovim riječima, na Palama 2.631 penzioner dobija starosnu penziju, njih 1.602 prima porodičnu, dok 631 prima invalidsku.

„Udruženje je poslovalo pozitivno i ostvarilo višak prihoda nad rashodima u iznosu od 16.278 KM“, navodi Kusmuk i dodaje da su uz pomoć ušteda u svim segmentima poslovanja uspjeli pomoći članovima Udruženja.

Prema njegovim riječima, uspješnost poslovanja ne ogleda se samo u finansijskim rezultatima, već i u društveno odgovornom djelovanju i ponašanju.

Pored raznih vidova pomoći, Udruženje penzionera opštine Pale svojim članovima pomaže i u nabavci ogreva za zimu ili zimnice, koje oni mogu da plate na rate, tokom osam mjeseci, a na isti način mogu da idu i na banjsko liječenje.

Članarina na mjesečnom nivou u Udruženju iznosi 3,50 KM, a finansijsku pomoć na godišnjem nivou dobijaju iz budžeta opštine Pale koja iznose 10.300 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nije istina evo ja sam penzioner i imam jahtu

Penzioneri i treba da su u ovako bijednom i ponižavajućem položaju, jer su sami sebe doveli u ovakvo stanje, glasajući već dvadesetak godina za penzije od 200 do 300 KM!