Kulturna baština u nadležnosti entiteta

0

FOČA – Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić razgovarao je danas sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem o stanju zaštićenih objekata u ovoj lokalnoj zajednici, te o pripremama za obilježavanje šest decenija ovdašnjeg muzeja.

Nagradić je rekao da u oblasti zaštite kulturno-istorijskih spomenika i prirodnog nasljeđa postoji neusklađenost između BiH, Republike Srpske i lokalnih zajednica.

On je napomenuo da projekat revitalizacije ili obnove nekog spomenika mora dobiti građevinsku dozvolu Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, a na osnovu prethodne saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

„Bez ta dva akta, niko, pa ni Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ne može obnavljati bilo koji objekat“, rekao je Nagradić i dodao da je neophodna veća i brža saradnja između tri nivoa vlasti.

On je naveo da je nadležnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH samo da proglašava neke spomenike zaštićenim, a ne da propisuje uslove kako treba da se rade projekti revitalizacije.

„Takve prakse je bilo, a ova komisija i danas pokušava tako da se ponaša, što je po Ustavu BiH nedopustivo, jer je kulturna baština u nadležnosti entiteta, osim proglašavanja spomenika zaštićenim“, rekao je Nagradić, navodeći primjer obnove višegradske ćuprije.

On kaže da je postojao direktni sporazum Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH sa lokalnom zajednicom, prije nego što su se obratili nadležnim institucijama Srpske i zbog toga je došlo do problema.

„Revitalizacija nije završena prošle godine, kao što je trebalo, nego smo ušli u 2015. i neće biti gotova prije jeseni“, rekao je Nagradić.

Na sastanku u Foči je dogovoreno da se za obilježavanje 60 godina Muzeja „Stara Hercegovina“, naredne godine, formiraju dva odbora – organizacioni i naučni, a razmatrana je i inicijativa da ova opštinska ustanova preraste u regionalni muzej Gornjeg Podrinja.

Direktor Muzeja „Stara Hercegovina“ Branka Dragičević izrazila je nadu da će ta ideja zaživjeti, jer je muzej u Foči jedina takva ustanova u regionu.

„Možemo obuhvatiti građu iz Novog Goražda, Čajniča, Rudog. Imamo podrušku Zavoda i opštine i trudićemo se da se ta ideja realizuje“, rekla je Dragičevićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare