Kulić: Bolonjska koncepcija priznaje jedino znanje koje donosi profit

2

Bolonjska koncepcija visokog obrazovanja priznaje jedino znanje koje donosi profit, dok marginalizuje značaj nacionalnog identiteta i diskriminiše društveno-humanističke nauke, smatra profesor filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mišo Kulić.

Kulić je večeras na Palama, gdje je promovisan zbornik radova „Nacionalni identitet i bolonjska koncepcija univerziteta“, rekao da je bolonjska koncepcija usmjerena na zadovoljavanje potreba tržišta, a ne na djelovanje u moralnom smislu.

Prema njegovim riječima, univerziteti sa bolonjskom koncepcijom transformisali su humanističku koncepciju znanja u tehničko-tehnološke institucije koje obrazuju kadrove za izvršavanje tehničkih zadataka za korist u funkcionisanju ekonomije.

„Bolonjska koncepcija ističe tehničko-tehnološki napredak i to da su svi koji posjeduju te, kao i menadžerske vještine, korisni za društvo u cjelini. Svo znanje svedeno je na tržišnu korist, a univerziteti stavljeni u funkciju privrede i komercijalne strane društva“, ukazuje Kulić.

On navodi da se zbornikom radova „Nacionalni identitet i bolonjska koncepcija univerziteta“, sa 10 radova autora iz BiH, Srbije i Crne Gore, želi ukazati na to da jedino društveno-humanističke nauke mogu širiti ideju demokratije i slobode čovjeka.

Kulić napominje da uloga društveno-humanističkih nauka nikada nije bila zadovoljavanje potreba tržišta, već djelovanje u moralnom smislu.

„Bez filozofije, istorije, nacionalnog jezika i književnosti nema kritičnosti, nema slobode naroda, niti društva. Nije centar samo profit. Centar je društvo. Ne možemo da živimo samo kao bića koja donose profit“, naglašava Kulić.

On je rekao da je ovaj zbornik objavljen nakon naučnog skupa o ovoj temi, 19. aprila, ističući da su protiv znanja koje uništava ideju slobode.

Kulić naglašava da je promocija ove publikacije veoma važna za pozicioniranje humanističkih nauka u savremenom društvu.

„Kada je riječ o bolonjskoj koncepciji Univerziteta, svi znamo da ona ne daje baš najbolje rezultate. Cilj ovog zbornika jeste da sugeriše na to da nauka mora biti odvojena od specijalističkih studija, da se država ne upliće u sferu obrazovanja, kao i da se teorija ne smije gubiti na štetu praktičnih znanja“, navodi Kulić.

Zbornik radova „Nacionalni identitet i bolonjska koncepcija Univerziteta“ promovisan je u okviru projekta „Mjesto i uloga filozofskih fakulteta u reformisanom savremenom univerzitetu Republike Srpske“.

Projekat je finansiran sredstvima Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ne forsira bolonjska koncepcija tehničko-tehnološke nauke nego tržište rada. Svaka koncepcija se može „zloupotrijebiti“ i „izvrnuti“ njen smisao pa tako i bolonjska. Dosadašnja praksa je pokazala da smo eksperti za takve stvari.
Da bi se finansirale društvene nauke potrebno je ostvariti takvu proizvodnju koja može višak sredstava preusmjeriti u tom pravcu. Okriviti bolonjski proces za prelazak na kapitalizam je veoma „neargumentovano“. Pogotovo nema nikakve veze sa nacionalnim identitetom.
Sa druge strane, filozofija bi trebala da njeguje slobodu misli i dijaloga, uvažava različitost stavova a ne da traži „izgovor“ za uzroke „pada“ interesovanja za društvene nauke.
U suštini, od ekonomske moći zavisi i snaga „nacionalnog identiteta“ i iz trenutnih prilika na svjetskog sceni se može primjetiti da se sada prešlo na „ratove ekonomija“. Lako je ocijeniti na kom smo mi nivou i po jednom i po drugom pitanju i da je razvoj ekonomije pitanje opstanka u svakom pogledu.

Економија јесте важна, али никако не смије постати сврха живота!