Kukolj: Otrgnuti od zaborava ubistvo 6.000 Srba u Starom Brodu

0

VIŠEGRAD – – Predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj izjavila je da se nikada ne smije zaboraviti strašni zločin nad 6.000 Srba u Starom Brodu na Drini 1942. godine i da mlade generacije moraju njegovati istinu o stradanju Srba u tom ratu.

„Na ovom mjestu oko 300 srpskih djevojaka bacilo se sa licite u rijeku Drinu da ne bi pale u ruke ustaša“, rekla je Kukoljeva Srni.

Ona je navela da će članovi ovog udruženja u petak, 29. septembra, prvi put obići ovaj spomen-kompleks.

U proljeće 1942. godine ustaše „Crne legije“ Jure Francetića, među kojima su prednjačili muslimani iz podrinjskog kraja, zvjerski su ubile 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH.

Ustaške jedinice pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive, ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Spomen-kapela u Starom Brodu, posvećena srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine, izgrađena je uz blagoslov blaženopčivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare