KUD „Zavičaj“ čuva kulturnu baštinu

0
KUD
СОКОЛАЦ, 19. АПРИЛА /СРНА/ - Менаџер пројекта Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Завичај" - "Заштита од заборава културне баштине романијско-гласиначког краја" Слободан Комленовић.

SOKOLAC – U okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/ za organizacije civilnog društva i nevladine organizacije, sa područja opštine Sokolac, odobrena su četiri projekta.

Prema objavljenoj rang-listi projektnih prijedloga organizacija civilnog društva primljenih po javnom pozivu, za područje ove opštine odobren je projekat Omladinskog fudbalskog kluba „Glasinac 2011“ pod nazivom „Stotinu godina fudbala na Sokocu“.

Odobren je projekat Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Zavičaj“ – „Zaštita od zaborava kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja“, zatim projekat Plesnog kluba „Nika“ – „Ja sam za ples“ i projekat Planinarskog društva „Glasinac“ – „Povratak prirodi/Visovima Romanije“.

KUD „Zavičaj“ želi da sačuva od zaborava narodnu tradiciju i kulturnu baštinu romanijsko-glasinačkog kraja i u sklopu toga obezbijedi obuku mladih žena i djevojaka za izradu narodne nošnje ovog podneblja.

Menadžer ovog projekta Slobodan Komlenović kaže za Srnu da je predviđena organizacija radionice na kojoj će tokom tri mjeseca mlade žene i djevojke imati priliku da se obuče za izradu narodne nošnje.

„Već smo obezbijedili prostor površine 150 metara kvadratnih za tu radionicu, u kojoj će ekspert za izradu narodnih nošnji Borka Ješić iz Rogatice, koja ima sertifikat za ovaj rad, obučavati sve koji žele da nauče ovaj lijepi posao“, najavljuje Komlenović.

Ukupan budžet za realizaciju ovog projekta iznosi 13.600 KM.

Prema njegovim riječima, planirano je da prikupljeni istraživački materijal sa terena bude iskorišten za pripremu i štampanje biltena.

„Želimo da nešto lijepo i korisno ostane iza našeg KUD-a `Zavičaj` generacijama koje dolaze, a koje pod pritiskom savremnog života i medija gube tu tanku nit veze sa bogatom kulturnom i folklornom baštinom i narodnim nasljeđem“, ističe glavni menadžer projekta „Zaštita od zaborava kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja“.

Realizacija projekta počeće od momenta doznake sredstava donatora i trajaće osam mjeseci.

Komlenović navodi da je ideja o zaštiti bogate kulturne baštine i tradicije potekla od članova KUD-a „Zavičaj“, koji na Sokocu postoji već tri i po godine.

KUD „Zavičaj“ ima 25 aktivnih članova, jednu žensku i jednu mušku grupu izvornih narodnih pjevača, koje su, kako kažu, zapažene na svim nastupima širom Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

„ReLOaD“ je trogodišnji projekat koji finansira EU, a sprovodi Razvojni program UN u šest zemalja zapadnog Balkana.

Cilj projekta je poboljšanje lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva.

Sredstva za odobrene projekte biće dodijeljena u iznosima od 10.000 do 70.000 KM.

Ukupan budžet projekta je 10 miliona evra, koje će obezbijediti EU, UNDP i opštine uključene u „ReLOaD“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments