KUD „Sveti Sava“ održao „Svetosavski koncert“

0
KUD

ZVORNIK – Nastupom Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Sveti Sava“ u Zvorniku je večeras nastavljena duhovna, kulturna i sportska manifestacije „Svetosavska nedjelja 2018“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi.

Predsjednik ovog društva Dragan Golić rekao je da je koncert KUD-a „Sveti Sava“ poklon gradu za „Svetosavsku nedjelju“, dodavši da se publici predstavio prvi izvođački i najmlađi ansambl koji su izveli narodne igre iz Šumadije, Mačve, Sarajevskog polja, Kosova i Metohije.

„Svake godine tradicionalno održavamo ‘Svetosavski koncert’ i sa ponosom nosimo ime ‘Sveti Sava’, jer je to prvi naš prosvjetitelj koji je trasirao put kojim treba da idemo“, kažeo Golić.

KUD „Sveti Sava“ ima oko 150 članova uzrasta od osam godina do srednjoškolaca i studenata.

Ovo društvo, kroz koje je u toku dvadesetogodišnjeg rada i postojanja prošlo oko 1.600 djece, uči svoje članove narodnim igrama, pjesmama i običajima.

Za svoj uspješan rad osvojili su mnoga priznanja, među kojima priznanje Sinoda Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog Save Trećeg reda za njegovanje i očuvanje tradicije.

U okviru „Svetosavske nedjelje“, prethodno je u zvorničkom Domu omladine održana pozorišna predstava za djecu „Zvezdano dijete“ u izvođenju Zvorničkog dramskog pozorišta.

Prema programu ove manifetacije, sutra će biti održan izbor sportiste godine grada Zvornika za 2017. godinu, a 26. januara „Svetosavska akademija“ na kojoj će o Svetom Savi besjediti književnik Selimir Radulović.

U okviru „Svetosavske akademije“ učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra izvešće dramski i recitatorski program, a nastupiće i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Svetosavskim balom, na kojem će nastupiti beogradska glumica Ivana Žigon, u subotu, 3. februara, biće završena „Svetosavska nedjelja“.

Organizator „Svetosavske nedjelje 2018“ je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Zvornik, Crkvena opština Zvornik i Dom omladine, dok je pokrovitelj Gradska uprava.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare