KUD „Novo naselje“ pobjednik Festivala dječijeg folklora

0

ZVORNIK – Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Novo naselje“ iz Janje kod Bijeljine osvojilo je prvo mjesto na 18. Festivalu dječijeg folklora, izvornih pjesama i instrumenata Republike Srpske koji je danas održan u Zvorniku. Drugo mjesto dijele KUD „Glogovac“ iz Bijeljine i KUD „Stara gora“ iz Rogatice, a treće mjesto dijele KUD „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće i KUD „LJubinje“ iz LJubinja.

U konkurenciji folklornih sekcija prvo mjesto osvojila je Osnovna škola /OŠ/ „Petar Petrović NJegoš“ iz Boljanića kod Doboja, drugo OŠ „Vuk Karadžić“ iz Vasenice, a treće mjesto OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bratunca.

Za prikaz običaja prvo mjesto osvojio je KUD „Lazarica“ iz Stanara, drugo mjesto KUD „Kakmuž“ iz Kakmuža i treće „Sočkovac“ iz Sočkovca.

U konkurenciji literarnih radova prvo mjesto osvojila je Sofija Gutalj iz OŠ „Sveti Sava“ Zvornik, drugo mjesto Tamara Šavija iz ove škole, a treće Miloš Samardžić iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice.

U konkurenciji likovnih radova prvo mjesto osvojio je Budimir Dupljanin iz OŠ „Vuk Karadžić“ Vlasenica, drugo mjesto Helena Jović iz OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka kod Zvornika i treće mjesto Kristina Vučak OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice.

Na 18. Festivalu dječijeg folklora, izvornih pjesama i instrumenata Republike Srpske nastupilo je oko 1.000 učesnika iz Republike Srpske i Srbije.

Festival je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvjetinović, a učesnike je pozdravio predsjednik opštinskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Radosav Perić.

Festival je smotra dječijeg stvaralaštva, igre, pjesme, narodnih nošnji i muzike na kome učestvuju djeca uzrasta do 15 godina. Manifestacija ima za cilj da od zaborava čuva narodne običaje, nošnje, pjesme, igru i muziku.

Organizator Festivala je zvornička „Prosvjeta“ koja je prije 18 godina i pokrenula ovu manifestaciju, u saradnji sa osnovnim školama „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek kod Zvornika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare