KUD “Mladost” proslavio 60 godina postojanja i rada

0

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Mladost” Pale sinoć je svečanim koncertom proslavilo 60 godina postojanja i rada.

Predsjednik KUD “Mladost” Miloš Jovanović rekao je da je oko 300 članova društva u dvočasnovnom nastupu izvelo igre iz Istočnog Sarajeva, Hercegovine, Glamoča, Pirota, kao i vlaške igre i igre iz Šumadije, leskovačkog Pomoravlja i Vranja.

On je podsjetio da je KUD “Mladost” Pale osnovan 1953. godine na Palama i da okuplja djecu i omladinu svih uzrasta u više sekcija – folklorna, horska, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorne grupe.

“Bavimo se čuvanjem izvorne narodne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu. Stoga, s ponosom možemo reći da je KUD `Mladost` ambasador kulture ovog olimpijskog i ekološki čistog prostora”, istakao je Jovanović.

Član KUD “Mladost” Dragana Tomić istakla je da je u društvu već 17 godina i da je sada umjetnički rukovodilac najmlađe grupe.

Ona je naglasila da je dugi niz godina u društvu drži igra i pjesma koju voli, kao i velika prijateljstva, druženja i putovanja i sve ono lijepo što folklor donosi.

“Dosta vremena provodim na probama i nastupima, ali za sve se nađe vrijeme, jer kad se nešto voli onda nije teško”, istakla je Tomićeva.

Gosti koncerta bili su članovi KUD “Igalo” iz Igala, a direktor ovog društva Zorica Gavrilović napomenula je da su formirani 1986. godine s ciljem njegovanja i čuvanja folklorne kulturne baštine.

“Večeras smo došli da uveličamo veliki jubilej našim prijateljima sa kojima imamo dugogodišnju saradnju”, rekla je Gavrilovićeva, navodeći da su izveli igre iz Crne Gore što je i najbolji način da se predstave publici na Palama.

Koncert je odigran pred prepunom dvoranom u Sportsko-poslovnom centru “Peki”.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/godisnji-koncert-kud-mladost-pale-2013/] width=[54] height=[54] title=[KUD “Mladost” proslavio 60 godina postojanja i rada] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments