KUD „Mladost“ proslavio 65 godina rada

0

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Mladost“ sa Pala održalo je tradicionalni godišnji koncert čime je obilježilo 65 godina uspješnog rada, a 40 godina pod ovim nazivom.

Članovi KUD-a, njih 300 sa izvornom vokalnom grupom, orkestrom i djecom iz vrtića „Bubamara“ sinoć su predstavili svoja umijeća mnogobrojnim posjetiocima u Sportsko-poslovnom centru „Peki“ na Palama.

Predsjednik KUD-a „Mladost“ Milan Čvoro rekao je novinarima da je KUD osnovan davne 1953. godine pod nazivom „Radnik“, što je nakon 20 godina rada promijenjeno u „Mladost“.

„Paljanskoj publici smo se predstavili sa 12 koreografija. Nastupao je i hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevo i akademski glumac Milan Dimić“, izjavio je Čvoro i istakao veliku podršku koju im pružaju opština Pale i grada Istočno Sarajevo.

Čvoro je dodao da ovo društvo u narednom periodu planira da otputuje na turneju u Abu Dabi, gdje će ostati mjesec dana.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je članovima KUD-a 65 godina rada i poželio da još dugo postoje i rade.

„Na hiljade članova je prošlo kroz ovo društvo, proputovali širom svijeta i na najljepši način promovisali ondašnju Jugoslaviju, a sada Pale i Republiku Srpsku“, naveo je Jugović.

Član KUD-a „Mladost“ Dragana Tomić, koja je u društvu već 22 godine, rekla je da su ovim nastupom publici pripremili nešta nesvakidašnje.

„Odlučili smo da nastupamo samo, bez gostiju sa strane.Koncert je bio pravi raj za oči“, rekla je Tomićeva.

U ime veterana KUD-a Radmila Veselinović, koja je u ovom društvu već 30 godina, istakla je da društvo ima veliki značaj u životu mladih i u razvoju kulture, te da njeguje i čuva tradiciju.

KUD „Mladost“ sa Pala ima 350 članova podijeljenih u četiri grupe. Okuplja djecu i omladinu svih uzrasta u više sekcija – folklorna, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorna grupa. KUD se bavi očuvanjem izvorne narodne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu i sakupljanje narodne nošnje.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare