Krsna slava opštine

0

ISTOČNA ILIDŽA – Opština Istočna Ilidža danas proslavlja krsnu slavu Đurđevdan, a tim povodom održano je više manifestacija koje će biti završene u nedjelju, 8. maja.
Svečana akademija povodom krsne slave održana je sinoć kada su najzaslužnijim pojedincima, kolektivima i sportistima u 2015. godini dodijeljena adekvatna priznanja.

Najveće priznanje „Povelja opštine“ dodijeljena je bivšem načelniku opštine Predragu Kovaču, koji je u protekla tri mandata mnogo učinio na razvoju i afirmaciji ove lokalne zajednice.

Bivšem direktoru Srednje škole Vujici Skuliću i pravobraniocu Slađani Kosmajac dodijeljene su plakete, dok je više zahvalnica uručeno pojedincima, kolektivima i sportistima.

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama jutros je služena Sveta liturgija.

Načelnik opštine Miljan Damjanović istakao je u obraćanju novinarima da je ova lokalna zajednica među prvima u Republici Srpskoj i BiH po pokrivenosti modernim saobraćajnicama i vodovodnom mrežom, a prva u regiji po ostvarenim prihodima u privredi.

Damjanović je rekao da će ostvareni suficit u prošloj budžetskoj godini od 200.000 KM biti usmjeren za završetak započetih i pokretanje novih infrastrukturnih projekata.

On je podsjetio da je u proteklih godinu dana mnogo urađeno na izgradnji saobraćajnica u naselju Vojkovići, u kojem uskoro počinje i izgradnja kanalizacione mreže.

„Radili smo saobraćajnice i u naseljima Dobrinja, Gornji Kotorac, dva parking prostora, te realizovali niz manjih infrastrukturnih projekata. Najveći projekat na kojem opština etapno radi od prošle godine odnosi se na izgradnju i uređenje šetališta, gdje smo za rasvjetu već uložili 100.000 KM“, naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, opština će u ovoj godini uraditi određene projekte prema potrebama stanovništva u svim mjesnim zajednicama.

Damjanović je posebno istakao da je ova lokalna zajednica finansijski stabilna, da nema dugova i neplaćenih obaveza, te da sve tranše redovno isplaćuje prema svim budžetskim korisnicima.

Predsjednik Skupštine opštine Rade Ćosović rekao je da je opština Istočna Ilidža jedna od najstabilnijih institucija u Republici Srpskoj jer ima stabilno finansijsko poslovanje, te istakao da u ovoj godini imali pozitivno revizorsko mišljenje.

Ćosović je napomenuo da Skupština funcioniše dosta stabilno, te da ima većinu koja sve odluke donosi u interesu stanovnika.

Današnjem slavskom obredu u restoranu „Kula“, koji je predvodilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, osim domaćina, prisustvovao je veliki broj zvanica iz političkog i privrednog života grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske.

Višednevno obilježavanje Đurđevdana započelo je tradicionalnim Vaskršnjim i Đurđevdanskim šahovskim turnirom, uličnom trkom, te organizovanjem izložbe likovnih radova o Svetom Đorđu učenika osnovnih škola i Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i dodjelom nagrada za najbolje radove.

Obilježavanje Đurđevdana završava se 8. maja Dječijim festivalom folklora, koji će biti održan u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Boško Vujadin“ u naselju Kasindo.

U ovoj manifestaciji će, osim domaćina, učestvovati mladi folklorni izvođači iz Bileće, Višegrada, Kneževa, Busovače i Kalinovika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare