Krsmanović predlaže da brza cesta Sarajevo-Beograd ide preko Foče

0

FOČA – Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović uputio je otvoreno pismo ministru transporta i komunikacija BiH Ismiru Jusku u kome predlaže da trasa brze ceste i željezničke pruge Sarajevo-Beograd ide preko Rogoja i Foče.
Krsmanović je naveo da bi trasa brze ceste ili auto puta Sarajevo-Beograd, po svim tehno-ekonomskim i demografskim parametrima, trebalo da ide dolinom rijeka Željeznice, Bistrice i Drine, preko Foče, Goražda i Višegrada, sa tunelom kroz prevoj Rogoj, jer je, kako ističe, najlakša za izgradnju i održavanje.

„S druge strane, kao što vam je i poznato, u puteve od Trebinja preko Foče i Goražda, do Višegrada, nije bilo značajnih ulaganja i na ovaj način bila bi ispravljena nepravda prema stanovništvu ovog kraja, koje zbog najlošije putne infrastrukture u BiH nema mogućnost razvoja“, navodi Krsmanović u pismu.

On smatra da je potrebno uvažiti i prijedlog da trasa pruge prati trasu brze ceste ili auto-puta i da se na području opštine Rudo priključi na već postojeću prugu Beograd-Bar, koja u dužini od dvadesetak kilometara prolazi kroz BiH.

„Siguran sam da imate poštene i krajnje korektne namjere i zato vjerujem da ćete sve prijedloge razmotriti i predložiti Savjetu ministara BiH da donese odluku u skladu sa tehno-ekonomskim i demografskim parametrima, u korist stanovništva ovog dijela BiH“, navodi se u otvorenom pismu Krsmanovića.

Na nedavnom sastanku delegacija Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH u Beogradu dogovoreno je da se u najkraćem roku definišu trase brze ceste ili auto-puta Sarajevo-Beograd i željezničke pruge između Beograda i Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare