Krsmanović: Političari da ne projektuju trase puta Sarajevo-Beograd

8

FOČA – Predsjednik Regionalnog odbora NDP-a Stare i istočne Hercegovine Zdravko Krsmanović izrazio je neslaganje sa, kako je naveo, neozbiljnim pristupom pojedinih političara projektu saobraćajnice Sarajevo-Beograd jer su dali sebi za pravo da projektuju i trasiraju puteve, a da kriterijume za to nisu usaglasili sa susjednom Srbijom.

Krsmanović naglašava da ti političari tako prijete da sjajnu istorijsku ideju i infrastrukturni projekat povezivanja Beograda i Sarajeva kompromituju do kraja.

On u saopštenju podsjeća da je na sastanku zvaničnika Srbije, BiH i Turske pokrenuta inicijativa za povezivanje Sarajeva i Beograda auto-putem ili brzim putem na kojem je kao tačku spajanja Srbija odredila granični prelaz Vardište kod Višegrada, a da se juče grupa političara upustila u projektovanje i trasiranje auto-puta, te da je svojim istupom i izjavama dovela u veliku opasnost da diskredituje projekat značajan za cio Balkan.

„Izgradnja auto-puta Sarajevo-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, kako oni predlažu, je u ovom momentu dupliranje povezivanja auto-putem Sarajeva i Beograda, jer napominjemo da je izgradnja Koridora `Pet-ce` u fazi realizacije i da će Sarajevo na ovaj način biti povezano sa Beogradom i Zagrebom Koridorom 10, kao i da je već ugovorena izgradnja mosta na rijeci Savi kod Šamca“, navodi Krsmanović.

On ističe da je cilj auto-puta ili brzog puta Sarajevo-Beograd, koju promovišu Srbija, BiH i Turska, povezivanje Koridora „Pet-ce“ sa auto-putem Beograd-Podgorica-Luka Bar, poprečnom vezom preko Višegrada.

„Na ovaj način bi istočni dio Republike Srpske i BiH oživio, i prvi put bi građanima ovog dijela BiH bila omogućena nada za razvoj kroz ovu kapitalnu investiciju, koju bi pratila i željeznička pruga od Sarajeva preko Rudog do Priboja, a kojom bi se Sarajevo povezalo sa prugom Beograd-Bar“, naglasio je Krsmanović.

On je poručio da političari treba da rade posao za koji su plaćeni, a da projektovanje i trasiranje auto-puteva treba da rade oni čija je to nadležnost i profesija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
8 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sve što je rekao, sasvim je na mjestu! POTPISUJEM!!!

Важна је тема за Пале, регију и источни дио Републике Српске, па се мора нешто рећи. Од аутопута преко Вишеграда до Сарајева нема ништа,бар наредну деценију, што је и логично због исплативости. Политиканство Босића и Мичића на ову тему не бих ни коментарисао. Оно што је важно и шта под хитно треба да уради влада за убрзање цеста на истоку јесте, изградити трећу траку од Власенице до Пијеска, трећу траку уз и низ Романију, од Рогатице до Стјеница, уз и низ Рогој, те кратким радовима на узвишењу пута прије Миљевин на истој дионици, те завршетак пута до Шћепан Поља, са изградњом моста преко Дрине на ушћу Сутјеске и изградња пар кимометара пута долином Сутјеске до Тјентишта,све да се Херцеговина после тунела Чемерно отвори према Београду и Сарајеву. Ово све побројано је рак рана источног дијела, са овим рјешењима која не коштају више од 150 милиона км. исток рјешава уска грла због теретног саобраћаја, посебно у зимском периоду. Новца има,не кошта то ни колико пола износа за дионицу аутопута од Бања Луке до Прњавора. Пола се посла може урадити до избора, остатак, најдаље до 2020 године. Значи, може се, посебно бих овдје апострофирао министра саобраћаја Трнинића и Нешића,обојица су са истока,… Čitaj dalje »

Молио бих појашњење јер нисте били потпуно јасни да ли Бијељину и Брчко рачунате у „исток“? Моје је мишљење да по нивоу развијености мало шта имамо са ова два града, двије општине. Бијељини је урађена нова новцата канализација, водоод, топловод, обилазница око Бијељине, болница … Није ми јасно како је могуће Источно Сарајео повезивати са Бијељином по сличности, изузев што је и тамо на власти СДС 25 година као и овдје.

Ja predlazem da se organizuju omladinske radne akcije. Tako je napravljen auto-put Bratstvo i jedinstvo. Njega je gradilo 300,000 ruku, a nama ne bi trebalo ni 1% od toga da lopatama i krampama prokopamo tunel kroz Romaniju.

Како нам је омладина полетна и радишна морали бисмо прво организовати курс распознавања основног алата што би потрајало до лијепих дана, па онда према странкама подијелити да наши ударе отуд, а њиови одвуд, па да Комисије експерата сваке феле из Бањалуке одреде приоритете и ђе коме мекше, да се на пленумима распишу тендери за набавку опреме, одјеће, чизама и прехране, па тек онда да се позови њиа двојица да свечано ударе камен темељац за туцање са сваке стране и ето ти опет зиме!

Можда су ти што не знају како изледа лопата у праву. Кад погледају око себе, виде оне сто су лопатали 50 година и сад истежу очима и једва састављају крај с крајем, а ови неки што су задњих 20 година лелемудали живе ко хаџије а ништа не раде… Схватили људи да је нерад створио господина, а кога је рад створио то тек треба да се утврди .

Nema sumnje da je još juče trebao biti riješen put preko Šćepan polja. Ko ne prelazi tih 15-tak km i puta, ne zna šta je kozja staza i užas!!!
Na žalost, ovaj put niko od zvaničnika i ne spominje, ali se zato traže pusti milioni i milijarde za nekakve auto puteve preko Glamoča…, jer je to „zbog guste naseljenosti“ i „velikog privrednog potencijala“ valjda isplativo!!!

То је битно пространство, ако нас опет по казни буду тамо слали ко 45!