Krenuo konvoj od 19 mašina prema Istočnom Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Konvoj od 19 mašina za čišćenje snijega krenuo je danas iz Jakupovaca kod Laktaša ka Istočnom Sarajevu kako bi zajedno sa lokalnim preduzećima što prije očistili putne komunikacije na tom području.

Džombić je rekao da bi mašine preduzeća „Integral“, „Niskogradnja“, „Prijedor putevi“ i „Mrkonjić putevi“ sa kompletnim posadama trebalo da stignu na odredište večeras.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, koji je zajedno sa ministrom prosvjete i kulture RS Antonom Kasipovićem prisustvovao ispraćaju konvoja na Romaniju, rekao je novinarima da će konvoj, nakon što stigne na odredište, početi da čisti snijeg prema Trnovu, Dobrom Polju i Kalinoviku.

„Mašine će sa radom krenuti odmah večeras kada tamo dođu. Jedan dio konvoja formirao je kolonu u Prnjavoru, a jedan dio u Drugovićima i u konvoju će proći kroz Federaciju BiH. Treba im najmanje osam časova do odredišta“, istakao je Džombić.

On je naveo da će na mašinama raditi duple ekipe da bi se bez stajanja neprekidno radilo i noću i danju, i da predstavnici ovih preduzeća smatraju da će u naredna dva dana deblokirati sve putne pravce bez obzira na padavine.

„Konvoj sa mašinama biće policijski obezbijeđen kako bi mogao proći kroz Federaciju BiH. Dio kolone iz „Mrkonjić puteva“ priključiće se u Prnjavoru i mašine sa kompletnim posadama trebalo bi da stignu večeras na odredište“, rekao je Džombić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa v.d. direktora „Putevi RS“ Nedeljkom Kneževićem i predstavnicima firmi koje rade na održavanju puteva u Srpskoj.

Džombić je rekao da će posade sa mašinama odmah krenuti sa čišćenjem snijega i da će raditi čitavu noć sve dok ne deblokiraju opštine Kalinovnik i druge, a nakon toga radiće na deblokadi sela na ovom području.

Premijer RS kaže da će, osim mašina i posada, na Romaniju biti upućena određena količina goriva i soli kako bi se ovaj posao adekvatno uradio.

Džombić je istakao da su predstavnici preduzeća čije mašine će biti upućene uvjereni da će regionalni i magistralni putevi veoma brzo biti očišćeni, nakon čega će početi čićenje lokalnih puteva.

On je rekao da će sa njima na terenu u stalnom kontaktu biti direktor Javnog preduzeća „Putevi RS“ i direktor Civilne zaštite RS, a koordinacija će se raditi na licu mjesta iz Istočnog Sarajeva i Trnova.

Džombić je izrazio zahvalnost predstavnicima ove četiri kompanije na solidarnosti koju su izrazili da pomognu u deblokiranju puteva u istočnom dijelu Republike Srpske.

Premijer RS je rekao da će sve mašine biti upućene u Istočno Sarajevo, dodajući da je razmatrana mogućnost da jedan dio ide u Hercegovinu i da odatle krene ka Kalinoviku i Foči, ali je pitanje da li je prohodnost od Mostara ka Hercegovini dovoljna zbog čega bi mašine negdje mogle ostati zaglavljene.

„Zato idemo sigurnom dionicom do Istočnog Sarajeva odakle se zajedno ide do Dobrog Polja i Trnova gdje će mašine vršiti čišćenje u nekoliko pravaca“, istakao je Džombić.

Džombić je rekao da je dogovoreno da „Mrkonjić putevi“ već uđu u sela u Federaciji BiH i čiste lokalne puteve jer tamo nisu stigle mašine iz FBiH.

„Moguće je da jedan dio mehanizacije iz Federacije BiH uđe u Istočni Mostar i čisti snijeg“, rekao je Džombić.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Putevi RS“ Nedeljko Knežević rekao je da je po nalogu premijera Džombića kontaktirao preduzeća u RS koja se bave održavanjem puteva, koja su se odmah odazvala pozivu.

„Ovo treba da bude dobra poruka koju mi šaljemo čitavoj RS i regionu“, istakao je Knežević i dodao da će mehanizaciju za čišćenje puteva pratiti tim mehaničara.

Direktor kompanije „Integral inžinjering“ Slobodan Stanković rekao je da će ova preduzeća sa iskusnim ljudima brzo očistiti puteve i omogućiti građanima Republike Srpske slobodnu komunikaciju.

„Mehanizacija za raščišćavanje puteva stići će večeras u bazu `Prijedor puteva` Istočna Ilidža i odmah će krenuti na čišćenju i radiće 24 časa neprekidno“, rekao je Stanković.

Džombić je rekao da je sa premijerom Federacije BiH razgovarao da angažuje neku od federalnih kompanija da deblokira selo Zijemlje u Istočnom Mostaru sa 150 ljudi, koje je zavijano u snijegu.

„Premijer Federacije BiH je obećao da će učiniti sve da pomogne da se deblokira to selo“, zaključio je Džombić.

Mašine večeras počinju probijanje puta ka Kalinoviku

Mašine za čišćenje snijega koje su krenule iz Banjaluke trebalo bi popodne ili večeras da počnu probijanje puta do Kalinovika gdje je najteža situacija, izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović, koji je na čelu Tima za koordinaciju i praćenje stanja u ugroženim opštinama.

„U 13.00 časova je sjednica Tima, tada ćemo imati informacije iz Republičke uprave Civilne zaštite i odredićemo dalje mjere. U ovom trenutku mogu reći da nemamo informacija da je neko životno ugrožen ili da imamo tragičnih ishoda“, rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je u punom pogonu i Helikopterski servis MUP-a RS, te da je naročito važno da mašine za čišćenje snijega budu što prije u istočnom dijelu Srpske zbog novih snježnih padavina.

„Kompetencije za proglašavanje elementarne nepogode u lokalnim zajednicama su na relevantnim organima tih zajednica i njihovim procjenama. Mi cijenimo da još nema uslova da takvo stanje proglasimo na području cijele RS, ali će se tim pitanjem iz dana u dan na dvije sjednice dnevno baviti Tim i predlagati Vladi“, rekao je Kasipović.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare