Kreditirali promašenu investiciju

0

Paljansko preduzeće “Vodovod i kanalizacija” prije sedam godina podiglo je kredit veći od milion maraka kako bi izgradili kolektor za otpadne vode na Jahorini. Kolektor najvećim dijelom ne prolazi kroz opštinu Pale, a ovo preduzeće ima gubitak vode u urbanom dijelu Pala preko 60 procenata, ali novac nije uložen u te namjene.

Prema rečima direktora JP “Vodovod i kanalizacija” Pale Krsta Mićića, najveću odgovomost za ovu promašenu investiciju snosi tadašnji direktor preduzeća Momir Blagojević.

“Zbog te nepromišljenosti i zaduženjem preduzeća kreditom od 1.400.000 KM doveo je u pitanje naše dalje funkcionisanje. Kredit i ulaganje u izgradnju kolektora na Jahorini nema apsolutno nikakvu ekonomsku isplativost, jer preduzeće ne može naplatom da vrati ni deseti dio godišnje rate kredita, dok u urbanom dijelu opštine imamo staru vodovodnu mrežu na kojoj su gubici oko 60 procenata”, tvrdi Mićić.

On ističe da je nemoralno podići kredit sa šest godina grejs perioda i tako ostaviti obaveze generacijama koje dolaze, jer u narednih 12 godina će vraćati 120.000 KM godišnje za nešto što nema nikakve koristi.

“Očigledno se nije razmišljalo niti vodilo računa ko će kredit vraćati, jer je Blagojević samo godinu poslije toga otišao u penziju. Izgleda da je cilj bio samo da se kredit podigne, sredstva ulože u bilo šta, jer imamo samo troškove oko održavanja, a koristi nikakve. Da apsurd bude veći, izgrađeni kolektor u najvećoj mjeri prolazi kroz susjednu opštinu Tmovo, gdje paljanski Vodovod teško može da utiče na vlasnike objekata da se priključe na njega”, kaže Mićić.

Bivši direktor “Vodovoda i kanalizacije” i aktuelni odbornik u Skupštini opštine Pale Momir Blagojević odgovara da se radi o održivom projektu, ali je potrebno da se vlasnici primoraju na priključenje na kolektor i da se uskladi cijena koja treba da se plaća za ovu uslugu.

“I dalje tvrdim da je reč o jednom od uspješnijih projekata, samo što su sad ljudi u vodovodu nesposobni za rad i tu su došli zahvaljujući politici. Pitanje studije izvodljivosti nije ni rađeno, jer se radilo o ekoprojektu”, oštro uzvraća Blagojević.

Iz opštine Pale kažu da još jedno preduzeće ima probleme zato što prethodni direktor nije radio posao kako treba.

“Radi se o firmi AD “Komunalno” Pale, koje mora da plati skoro 100.000 KM, zato što je prethodni direktor Komo Simović plaćao PDV na naplaćene račune, a ne na fakturisane kako je po zakonu”, ističe načelnik za privredu i društvene delatnosti u opštini Pale Miloš Jovanović.

(www.palelive.com / Blic)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments