Kredit „Ostapa“ puni slavine

0

Postoje realne šanse da se uskoro trajno riješi problem dotrajale vodovodne mreže na području Pala koja trenutno proizvodi i do 60 odsto gubitaka vode, što stvara velike poteškoće građanima, naročito u ljetnim mjesecima. Ova optimistična najava rezultat je nedavnih razgovora predstavnika Opštine Pale i ovdašnjeg preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ s menadžerima renomirane austrijske kompanije „Ostap“, koja već ima veliko iskustvo u realizaciji sličnih poduhvata. – Stanje na mreži, koja je na pojedinim dijelovima poprilično stara, nije zadovoljavajuće. Riječ je o oko 200 kilometara mreže različite starosti, građene od različitih materijala i u različitim profilima, zbog čega je i njeno održavanje zahtijevno i složeno, te prilično skupo, baš kao što je to i svaki ozbiljniji zahvat na rekonstrukciji – kaže direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Palekre, Miladin Kovač, ocjenjujući da je upravo kreditni aranžman koji nudi „Ostap“ izuzetno povoljna prilika da se uradi najveći dio posla na obnovi i rekonstrukciji hidroinfrastrukture na ovom području.

Kovač ističe da bi realizacijom projekta sa austrijskom firmom sistem konačno bio doveden na nivo normalnog funkcionisanja, što bi značilo značajno smanjenje gubitaka vode, a tako i normalno snabdijevanje potrošača u svim naseljima.

I u Opštini Pale vjeruju da bi kroz aranžman sa firmom „Ostap“ bili riješeni problemi gubitaka vode na postojećoj mreži, ali i započeti poslovi na izgradnji novih vodovodnih sistema na Jahorini i obližnjim Dvorištima.

– Uslovi kredita su izuzetno povoljni, zbog čega ćemo u narednom periodu razmotriti prioritete i vjerovatno ući u ovaj veliki posao – kaže načelnik Pala, Slobodan Savić.

Predstavnici kompanije „Ostap“ ističu da su u ovakvim poslovima prisutni već šest decenija, kao i da su slične projekte, pod veoma povoljnim kreditnim uslovima, već realizovali u Bijeljini, Trebinju, Bileći i Srpcu.

– Specijalne kredite dajemo isljučivo za projekte koji nisu komercijalnog karaktera. Pričali smo o beskamatnom kreditu na period od deset godina, pod uslovom da 50 do 60 odsto kreditne svote mora biti iz austrijskih izvora. Takođe, i materijal za izvođenje radova bio bi iz Austrije, dok bi sami radovi bili povjereni nekoj lokalnoj firmi – kaže menadžer „Ostapa“, Roland Barišić.

Početne analize ukazuju na to da vrijednost prioritetnih poslova u ovom segmentu ne bi mogla biti manja od dva miliona evra.

Realizacija bi donijela smanjenje gubitaka vode i poboljšala snabdijevanje potrošača u svim ovdašnjim, posebno novoizgrađenim,o naseljima, kao i izgradnju potpuno nove mreže na području sportsko-rekreativnog centra Dvorišta, nadomak olimpijskog kompleksa na Jahorini.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare