Kreativna laboratorija „Lutkarstvo u jaslicama“

0
Kreativna laboratorija

ISTOČNO SARAJEVO – Selektor 19. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2018“ Vitomir Mitrić organizovao je danas u Istočnom Sarajevu kreativnu laboratoriju „Lutkarstvo u jaslicama“ za direktore pet predškolskih ustanova na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

Obraćajući se učesnicima ovog skupa, Mitrić je istakao da je lutkarstvo vrlo značajan segment u vaspitanju i obrazovanju djece.

„Scenske lutke kroz tajnovitu animaciju predmeta iskazuju svijet igre, duh oblika, slika, govor znakova i simbola na sceni. Lutkarsko pozorište je osnova cjelokupne pozorišne kulture u svim narodima i civilizacijama. Uz lutku, djeca naročito pamte sadržaje i zbivanja prikazana na sceni, jer ih u takvoj situaciji i slušaju, i gledaju, i doživljavaju efektivno-motorno“, rekao je Mitrić Srni.

On je naglasio značaj i doprinos „Lut festa“ Istočnog Sarajeva u razvoju lutkarstva i lutkarske umjetnosti ne samo ovdje, nego i u svijetu.

Tokom kreativnog druženja predstavnika „Lut festa“ i dječijih vrtića prezentovana je knjiga „Lutkari o lutkarstvu“, autora Radoslava Lazića, kao kraći video-zapis o njegovim pogledima na lutkarstvo.

Lazić, koji je svoj životni vijek posvetio lutkarstvu, poručio je da su „djeca i djetinjstvo osnova svijeta“, te da su „pedagozi i vaspitači prethodnica režisera i producenata u procesu kreiranja lutkarskih predstava, jer imaju ključnu ulogu u pripremi djece za aktivno učešće i shvatanje i doživljavanje pozorišta kao umjetnosti“.

Ovom događaju prisustvovali su direktori predškolskih ustanova Dječiji vrtić „Maca“, vrtić „Nova radost“, Klub za djecu „Vratite nam osmijeh“, Dječiji vrtić „Patrijarh Pavle“ i Dječiji vrtić „Mašin svijet“, koji je i jedan od sponzora „Lut festa 2018“.

Devetnaesti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2018“ trebalo bi da bude održan od 13. do 18. maja pod motom „Poetika lutkarskog izraza“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare