Kovač: Dovedeno u pitanje funkcionisanje lokalnih zajednica

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač ocijenio je danas da ponašanje i postupci vlasti Republike Srpske dovode u pitanje funkcionisanje lokalnih zajednica, odnosno opstanak stanovništva u njima.
Kovač, koji je i načelnik opštine Istočna Ilidža, rekao je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da se Vlada Republike Srpske i skupštinska većina u Narodnoj skupštini prema lokalnim zajednicama “odnose tako kao da u njima živi neki drugi narod, a ne stanovništvo Republike Srpske”.

“Prikupljeni novac od PDV-a se ne raspoređuje ravnomjerno, a sada postoje i najave da će domovi zdravlja preći na trezorsko poslovanje i da će lokalne zajednice dodatno morati izdvajati još pet odsto iz budžeta za njihovo finansiranje”, rekao je Kovač, dodajući da iz godine u godinu lokalne zajednice dobijaju značajno manja sredstva od indirektnih poreza.

Kovač je ocijenio da je alarmantna informacija da će Poreska uprava Republike Srpske putem svojih lokalnih predstavništava “Šumama Srpske” otpisati dugovanja koja imaju prema lokalnim zajednicama.

“Ukoliko vlast nastavi da se na ovakav način odnosi prema lokalnim zajednicama, mi ćemo biti primorani da sve ono što nam Vlada nalaže da radimo ne radimo i da odbijamo sve naredbe čiji je cilj urušavanje funkcionisanja lokalnih zajednica”, naveo je Kovač.

Potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić rekao je da Vlada pokušava da kompletan teret krize prebaci na lokalne zajednice, navodeći da se budžeti lokalnih zajednica iz godine u godinu smanjuju, dok je budžet Republike Srpske za 10 odsto povećan.

Mićić, koji je i gradonačelnik Bijeljine, naveo je da su opštine i gradovi dobili uputstvo od Ministarstva finansija Republike Srpske da smanje budžete za 10 do 15 odsto, a neki i više.

Prema njegovim riječima, lokalne zajednice opterećuje i prenošenje nekih nadležnosti na njih, što ne mogu izdržati.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments