Kostović: Trenutno smanjen priliv migranata

0

FOČA – Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović rekao je danas da je na području koje pokriva ta uprava trenutno smanjen priliv migranata, ali da se njihov veći broj ponovo može očekivati na proljeće.
On je ocijenio da je stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou, da je u protekloj godini za više od 50 odsto smanjen broj krivičnih djela, a izrečene su i prve presude za krivična djela prevare putem interneta za lažne kladioničarske dojave.

U protekloj godini na području ove uprave evidentirana su 262 krivična djela, što je za 52,7 odsto manje u odnosu na 554 krivična djela iz 2017.
godine, koja je, ipak, bila specifična zbog policijske akcije „Dojava“ i velikog broja evidentiranih krivičnih djela prevare na internetu.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović naveo je da u 2018. godini nije bilo najtežih krivičnih djela, poput ubistava, izazivanja opšte opasnosti ili podmetanja eksplozivnih naprava, te da je rasvijetljenost krivičnih djela nepoznatih izvršilaca 58,6 odsto.

„Imali smo dva razbojništva, oba u Foči i oba od strane nepoznatog izvršioca i uspjeli smo da ih rasvijetlimo. Izvršioci su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predate nadležnim tužilaštvima“, rekao je Tomović.

On je naveo da je ukupan broj smrtno stradalih lica, u šta spadaju zadesne smrti, saobraćajne nesreće i samoubistva, 29 u odnosu na 31 smrtno stradalo lice u 2017. godini.

„U 2018. godini imali smo 14 samoubistava, a u 2017. pet, što je porast od 180 odsto“, rekao je Tomović.

On je dodao da su u oblasti zloupotrebe opojnih droga registrovana tri krivilčna djela i 38 prekršaja, te da je policija imala veću zaplijenu u Višegradu gdje je pronađeno 47 stabljika marihuane i više od 3.000 sjemenki ove biljke.

Načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić naveo je da je u 2018. godini registrovano 257 saobraćajnih nezgoda, sedam više u odnosu na 2017. godinu.

„U saobraćajnim nesrećama poginula su četiri lica, tri manje u odnosu na 2017, a teže je povrijeđeno 25 u odnosu na 32 iz 2017. godine“, rekao je Krunić.

Javni red i mir narušen je 198 puta, pri čemu su evidentirana 234 prekršaja, što je povećanje za 16 odsto.

Krunić je napomenuo da su u 2018. godini zabilježena tri slučaja napada na pripadnike policije, pri čemu su četiri službenika lakše povrijeđena.

„Tri lica su lišena slobode i protiv njih su nadležnom tužilaštvu podneseni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima“, rekao je Krunić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare