Košarac posjetio Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu

0

BEOGRAD – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac posjetio je, na početku višednevne posjete Srbiji, Predstavništvo Republike Srpske, gdje ga je šef ove institucije Mlađan Cicović upoznao o radu Predstavništva.

Košarac je nakon sastanka rekao da je veoma značajno i važno razgovarati sa predstavnicima jedne vrlo kredibilne institucije kakvo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, zato što je njegova uloga da promoviše vrijednosti Republike Srpske na jedan kredibilan, adekvatan i istinit način.

„Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu je prepoznatljivo kao kredibilan okvir povezivanja građana Republike Srpske u ovom slučaju sa Srbijom i ostvarivanju saradnje u različitim oblasitma i nivoima. Mislim da je to jedan dobar model“, rekao je Košarac novinarima iz Republike Srpske.

On je naglasio da je veoma značajno i važno afirmisati dobre oblike saradnje između BiH i Srbije, a kao primjer dobre saradnje i ozbiljnog modela naveo je funkcionisanje i samog Predstavništva Republike Srpske, koje na adekvatan način zastupa sve interese, svakog građanina Srpske, bilo da je Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

Košarac je rekao da je na sastanku bilo riječi i o načinu povezivanja privrednika, cijeneći da je veoma značajno i važno afirmisati da je BiH jedan od ključnih spoljnotrgovinskih partnera upravo Srbije.

On je dodao da je na sastnaku bilo riječi i o predstojećem Sajmu turizama i Sajmu vina, cijeneći da je turizam jedna od značajnih privrednih grana, te da Republika Srpska ima svoj potencijal, kao i Federacija BiH /FBiH/.

On je istakao da i Republika Srpska i FBiH treba da sprovode politku usmjerenu na regionalno povezivanje, kao što to čini Srbija.

„Cijenimo da imamo ozbiljne turističke potencijale. Olimpijski centar `Jahorina` je najbolji primjer javne investicije Republike Srpske u sektor turizma, s ciljem da želimo da oporavimo sektor turizma koji je poslije 2019. godine bio u padu i tu su adekvatne politike institucija i Vlade Srpske“, rekao je on.

On je izrazio očekivanje da će kroz strateško planiranje do 2027. godine dokument koji je usvojla Vlada Republike Srpske dati vidljive efekte, te da očekuje da će i FBiH donijeti svoju strategiju.

Košarac je napomenuo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne može biti centralni organ da nameće strategije na nivou BiH, nego isključivo koordinirajući u smislu sektora turizma.

„I u tom kontekstu, jedino što ćemo dati jeste maksimalan napor da obezbijedimo što je moguće bolje kontakte naše turističke privrede sa međunarodnim finansijskim organizacijama, kako bi što prije kroz mjere ozdravljenja turizma bile vidljive i u oporavku turisitčkih centara“, rekao je Košarac.

Kada je upitanju vino, Košarac je rekao da na 3.600 hektara koliko ima u BiH pod vinovom lozom, oko 600 hektara je u Republici Srpskoj, te da postoje ozbiljni proizvođač u Trebinju, koji su prepoznatljivi u svjetskim tržištima.

„Na nivou FBiH ima 3.000 hektara pod vinovom lozom i jako razvijena je proizvodnja vina. Cijenimo da sve to može biti dobra osnova za neke buduće politike koje treba da zagovaraju entitetska ministarstva“, rekao je Košarac.

On je dodao daje Ministarstvo spoljne trgovine dužno da obezbijedi plasman na nova tržišta i da je motivisano da na to planu radi sa svim nadležnim entitetskim organima.

Cicović je rekao da je Predstavništvu posebna čast što je ministar Košarac u radnoj posjeti i što je bio u prilici da mu predstavi prije svega šta Predstavništvo radi u Srbiji.

On je istakao da Predstavništvo radi i na jačanju i podsticanju saradnje Republike Srpske i Srbije, na promociji Srpske u Srbiji, ali da istovremeno na taj način Predstavništvo doprinosi i ukupnim odnosima Srbije i BiH.

„Sve što mi radimo ovdje na promociji Republike Srpske i jačanju odnosa Srpske i Srbije je prije svega u funkciji regionalne saradnje. Republika Srpska podržava sve regoonalne ideje koje dolaze iz Srbije“, kaže Cicović.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi o o svemu što Predstavništvo radi i što ima namjeru u narednom periodu da radi na ostvarivanju svojih progrmaskih zadataka i ciljeva.

Košarac i Cicović su na kraju sastanka razmijenili i prigodne poklone. Košarac je poklonio Predstavništvu djelo akademskog slikara iz Republike Srpske Borka Močevića iz Istočnog Sarajeva.

„Svaki put želim da afirmišem vrijednosti naših ljudi i proizvode iz Republike Srpske ili umjetnička djela“, rekao je Košarac.

Cicović je poklonio Košarcu jedan primjerak Rječnika srpskog jezika za ijekavsko govorno područje, na kojem je Predstavništvo radilo, uz podsjećanje da je ovo predstavništvo zajedno sa Mativom srpskom izdalo i Normativnu gramatiku i pravopis srpskog jezika za ijekavsksko govorno područje.

Cicović je istakao značaj da svi zajedno rade na na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta,kulture, tradicije, običaja, jer sigurno samo kao narod koji je svjestan svog identiteta srpski narod može opstati na ovim prostorima s obzirom da narod koji je radan i vrijedan.

„Kad sačuvamo identitet, mi ćemo sigurno dati puni doprinos i onome što je ekonomski razvoj i Republike Srpske i onome što je ukupna regionalna saradnja u regionu“, rekao je Cicović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare