Košarac: Okončati istragu u vezi sa ubistvima Kneževića, Jugovića i Markovića

0

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac uputio je pismo glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću u kojem apeluje na Tužilaštvo BiH da, osam godina nakon što je iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izuzelo predmete koji se odnose na ubistva Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, okonča istragu i konačno procesuira izvršioce i naredbodavce tih zločina.


„Gospodine Salihoviću, javnost u Republici Srpskoj i BiH, a pogotovo porodice ubijenih od Vas očekuju da, nakon toliko godina, pokažete odgovornost i odlučnost da se ovi slučajevi, koji su svojevremeno, ali i u ovom vremenu, unosili ogroman nemir i strah među građane Istočnog Sarajeva, okončaju hapšenjem i podizanjem optužnice protiv onih koji se, na osnovu čvrstih dokaza, proglase osumnjičenim za ova ubistva“, ističe Košarac u otvorenom pismu Salihoviću.

On je podsjetio glavnog tužioca BiH da je 29. aprila na 37. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH postavio delegatsko pitanje u kome je tražio da Tužilaštvo BiH odgovori kada će rasvijetliti ubistva Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića i procesuirati izvršioce i naredbodavce tih zločina koji su se desili u Istočnom Sarajevu, u periodu od 7. avgusta 1998. do 24. septembra 2002. godine.

„Postavljajući ovo delegatsko pitanje, na koje, nažalost, još nisam dobio odgovor, izričito sam naglasio da ono u sebi ne sadrži nikakvu ambiciju da se vrši bilo kakav politički pritisak na pravosudne institucije u BiH.

Stoga, ovo pismo smatrajte nekom vrstom ohrabrenja i apela da se, 16 godina nakon ubistva zamjenika načelnika CJB Istočno Sarajevo Srđana Kneževića i 12 godina nakon ubistva direktora tadašnjeg SOD ‘Jahorina’ Riste Jugovića i načelnika CJB Istočno Sarajevo Željka Markovića, konačno stavi tačka na te zločine i da porodice ubijenih, kao i javnost Republike Srpske i BiH dočekaju pravdu i kaznu za one koji su naredili i izvršili ova najteža krivična djela“, ističe se u pismu.

Napomenuvši da očekuje da glavni tužilac BiH, u najskorije vrijeme, odgovori na njegovo delegatsko pitanje, Košarac je izrazio uvjerenje da je Salihoviću, kao i javnosti poznato da je Tužilaštvo BiH još 2006. godine izuzelo ova tri predmeta iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu s namjerom ubrzavanja istrage, odnosno iniciranju snažnijeg angažmana na prikupljanju činjenica, rasvjetljavanju ubistava i podizanju optužnice protiv osumnjičenih izvršilaca i nalogodavaca.

„Od tada do danas, s vremena na vrijeme, u javnosti su se pojavljivale ozbiljne informacije, prema kojima je u istragama o ubistvima Kneževića, Jugovića i Markovića postignut značajan napredak, posebno nakon što je, po nalogu Tužilaštva BiH, provedena operacija ‘Lutka’ u kojoj je uhapšeno, ispitano i optuženo više od 30 lica koja se dovode u vezu sa drugim sličnim zločinima na području Istočnog Sarajeva“, naveo je Košarac.

Osim toga, naglasio je Košarac u pismu, i nakon izjava nekih od nosilaca najviših političkih i policijskih funkcija na nivou Republike Srpske i BiH bilo je moguće zaključiti da su informacije o značajnom pomaku u istragama vjerodostojne i da policijske agencije i Tužilaštvo BiH posjeduju nove relevantne činjenice koje bi mogle dovesti do rasvjetljavanja barem jednog od ova tri ubistva.

„U najmanju ruku, čudno je da iz Tužilaštva BiH, nakon tih informacija i izjava, nije bilo nikakve zvanične reakcije“, ocijenio je zamjenik predsjedavjućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac u otvorenom pismu upućenom glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments