Košarac obišao gradilište novog studentskog doma

0

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izrazio je zadovoljstvo dinamikom izgradnje novog studentskog doma na Palama, ocijenivši da će rješavanjem pitanja smještaja standard studenata na Univerzitetu Istočno Sarajevo biti znatno poboljšan.


Nakon posjete gradilištu na Palama, Košarac je rekao novinarima da će korist izgradnjom domova imati ne samo studenti, već cijela Republika Srpska.

On je napomenuo da se izgradnjom ovog objekata provodi Zakon o studentskom standardu, odnosno uredba Vlade Republike Srpske.

“Palama i Istočnom Sarajevu ovi objekti bili su neophodni. Ovo je prvi objekat ovakvog sadržaja koji se poslije rata pravi na ovom prostoru. Ovo je i rezulatat politika institucija Republike Srpske, Univerziteta i onih koji žele da razvijaju Istočno Sarajevo i Pale na kvalitetan način”, rekao je Košarac.

Ističući da će izgradnjom ovih objekata trajno biti riješenoi pitanje studentskog standarda, Košarac je napomenuo da će biti provedena i faza “dva B”, koja se odnosi na izgradnju studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu.

“Time će Istočno Sarajevo biti prepoznatljivo u smislu kvalitetnog smještaja studenata, ispunjavanja standarda i to je motiv da se Istočno Sarajevo razvija uz adekvatne politike Vlade i ostalih institucija Republike Srpske”, dodao je Košarac.

Komentarišući, kako je rekao, lokalna osporavanja kada je riječ o ovoj investiciji, Košarac je ocijenio da to nije normalno i da oni ljudi koji osporavaju rješavanje pitanja studentskog standarda i razvoj Univerziteta Istočno Sarajevo nisu “čistog razuma”.

Na prethodno održanom sastanku sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo i Unije studenata Republike Srpske, Košarac je obećao da će donirati stipendije za dva socijalno ugrožena studenta koji nisu prošli na konkrusu Unije “Srđan Aleksić”.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica rekao je da će stipendije iznositi po 100 KM na mjesečnom nivou u periodu od devet mjeseci.

On je naveo da je više od 90 studenata apliciralo za ove stipendije, a finansijska sredstava sa kojima raspolažu su predviđena za 45 studenata.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo Aleksandar Glavaš rekao je da je na sastanku održanom na Ekonomskom fakultetu na Palama dogovoreno da se zaokruži rješavanje pitanja kompletnog studentskog standarda na području Istočnog Sarajeva.

On je izrazio nadu da će se uskoro krenuti sa provođenjem faze “dva B” austrijskog kredita koji podrazumijeva i završetak ostalih objekata koji pripadaju ovom univerzitetu.

“Vrijednost faze “dva B” je 10 miliona evra i time će biti riješena pitanja studentskog standarda u Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, rekonstrukcija zgrade Elekrotehničkog fakulteta i objekata fakulteta na Palama, opremanje nove zgrade DIF-a i drugih investicija kojima se rješavaju pitanja visokog obrazovanja”, rekao je Glavaš.

Vladimir Luledžija, direktor preduzeća “Megasun” koji je izvođač radova, rekao je da je zadovoljan dinamikom izgradnje doma.

“Radovi će koštati 12 miliona KM, a rok za izgradnju je 1. oktobar, što će biti ispoštovano”, istakao je Luledžija.

Kapacitet studentskog doma, koji zadovoljava sve evropske standare i čiji je investitor Univerzitet Istočno Sarajevo, je 600 kreveta.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments