Konstruktivni razgovori u Beogradu, jedinstvo o nacionalnim pitanjima

0

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su današnji razgovori sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa rukovodstvom Republike Srpske, kao i sa strankama pozicije i opozicije Srpske i Srbije bili veoma konstruktivni, da je manifestovano jedinstvo o nacionalnim pitanjima i postignuta saglasnost da treba ojačati poziciju Srpske i Srbije, a da je nametanje odluka prevaziđena forma.

Cvijanovićeva je u Beogradu rekla da je na prvom sastanku rukovodstva Srpske i Vučića razgovarano o mnogim političkim i ekonomskim temama, te da Srbija čitav niz godina pokazuje veoma konstruktivnu ulogu kada je u pitanju Republika Srpska.

Ona je dodala da Srbija pokazuje podršku Srpskoj u svemu i u ekonomskom i finansijskom smislu i velikim projektima, za šta je Srpska posebno zainteresovana.

Cvijanovićeva je dodala da su tu i strateški komunikacijski projekti kao što je auto-put, zatim aerodrom u Trebinju, ali isto tako i energetski objekti poput „Buk Bijele“.

„To su ona strateška pitanja i uvijek je dobro znati da postoji Srbija da zajedno sa Republikom Srpskom učestvuje u takvim projektima“, rekla je ona, podsjetivši i na projekte na nivou opština.

Cvijanovićeva je rekla da Srpska čitav niz godina, zahvaljujući Vučiću i institucijama Srbije, ima podršku i sve ono što je važno za razvoj lokalnih zajednica u Srpskoj, koje delegiraju svoje projekte, a koje odobrava Srbija.

Cvijanovićevaje istakla da je političko razumijevanje izuzetno važno i da je na ovom sastanku manifestovano ponovo, po ko zna koji put, upravo jedinstvo i jedinstven stav da je Republika Srpska dejtonska kategorija i da neometano treba da funckioniše, živi svoj administrativni, ekonomski, politički život.

Takođe, dodala je ona, na sastanku je rečeno da su bonska ovlašćenja nešto što je prevaziđeno, a osim toga i vrlo upitno donesena, te da je ova nova situacija /sa nametanjem odluka/ nešto što je izazvalo duboku političku krizu u okviru BiH.

„Smatrali smo i korisnim i potrebnim da se o tome prodiskutuje zajedno sa zvaničnicima Srbije i kažem da je jedinstven stav po tom pitanju. Izašli smo iz okvira nametanja, smatramo da je to prevaziđena forma“, rekla je ona.

Ona je rekla da se smatra da Srpska treba da živi svoj puni demokratski kapacitet, a to znači da njene institucije rade sve one poslove za koje su zadužene po ustavima i po zakonima, a da nema mjestu tu nikakvim neizabranim strancima.

„A posebno upitno izabranim ili onima koji su se pokazali, čitav niz godina od rata naovamo, uglavnom kao lobisti sarajevske politike, bez svijesti o tome šta su potrebe jedne takve višenacionalne zajednice, i s namjerom da se ukine ono što jeste etnički ili nacionalni identitet naroda koji tamo žive i s namjerom da se pravi građanska država“, dodala je predsjednik Srpske.

Ona je navela da za to ne postoje uslovi, niti politička saglasnost, te da je to očito svima jasno i u Srpskoj i u Srbiji, ali nije ni političkom Sarajevu, ni pojedinim dijelovima međunarodne zajednice.

Što se tiče drugog sastanka sa Vučićem stranaka pozicije i opozicije Srpske i Srbije, Cvijanovićeva je ocijenila da je bila vrlo konstruktivna rasprava o mnogim temama, uključujući i ovu koja se nametnula kao najproblematičnija.

„Upravo to nametanje odluka jednog odlazećeg visokog predstavnika, i upitan način na koji stupa na dužnost ovaj novi dolazeći visoki predstavnik. Naravno da to jeste dominatna tema“, dodala je ona.

Ali, rekla je Cvijanovićeva, bilo je riječi i generalo o tome šta su politički ciljevi Srpske i Srbije, šta su stvari koje treba da ojačaju poziciju Srpske i Srbije.

„Mislim da tu postoji potpuna saglasnost bez obzira da li je riječ o strankama pozicije ili opozicije. Valjda je došlo neko vrijeme da moramo da razumijemo da su neka nacionalna pitanja iznad nekih uobičajenih dnevnopolitičkih tema“, rekla je predsjednik Srpske.

Ona je napomenula da su pozicija i opozicija različite partije, pripadaju različitom političkom spektrumu i ideološki su možda različiti, ali ono što je zajednička nit jeste ta briga koja mora da postoji i da se njeguje kada je u pitanju Republika Srpska.

„Ja sam rekla da vjerujem da naši građani vole kada vide da smo okupljeni oko takvih zajedničkih ciljeva. To nikako neće umanjiti sve ono što se dešava na nekom dnevnopolitičkom planu, ali ovo su pitanja koja zavređuju interes“, dodala je ona.

Ona je rekla da se na sastanku čulo da sve političke partije kažu da ne prihvataju nikakva nametnuta rješenja, da ne žele da učestvuju i funkcionišu u onom društvu u kojem može nekom da dođe neizabrani stranac da nametne neko rješenje i kaže da se na taj način treba postupati.

„A znate da imate demokratske institucije koje, zapravo, treba da izvršavaju svoj posao“, dodala je ona.

Cvijanovićeva je rekla da je zahvalna Vučiću kao domaćinu, ali isto tako svima koji su učestvovali na ovom važnom sastanku.

„Mislim da su upravo ovo i format i formati kako treba da nastavimo da razgovaramo, zato što znamo što će sigurno biti još mnogo izazova i mnogo nesređenih poslova i ostavljeno neko nasljedstvo iz prethodnog perioda kada je u pitanju BiH, a naravno i Srbija nosi svoj teret“, rekla je Cvijanovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments