Konstantan pad vakcinacije MRP vakcinom

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj je u posljednje četiri godine evidentan konstantan pad vakcinacije MRP vakcinom, izjavila je pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Srpske Jela Aćimović.

„Za prošlu godinu taj obuhvat je iznosio 69 odsto, što je prilično nisko, jer se bolesti od kojih štiti ova vakcina prenose veoma brzo i potreban je obuhvat od 95 odsto“, rekla je Aćimovićeva novinarima prije početka stručnog sastanka za predstavnike zadravstvenih ustanova koje su uključene u proces imunizacije u Srpskoj – povodom Svjetske/evropske sedmice imunizacije.

Ona je podsjetila da se MRP vakcina daje djeci od godinu dana, a nakon toga slijedi revakcinacija petovalentnom vakcinom koja se daje u dobi od godinu i po.

Ona je dodala da je petovalentna vakcina bila veoma prihvaćena, ali da je ove godine vidljiv nizak obuhvat tom revakcinacijom.

„Ne znamo zašto je to tako – moguće da roditelji ne dovedu dijete na MRP vakcinu, a onda ni na narednu misleći da to mora ići takvim redom i tako se propusti petovalentna vakcina“, pojasnila je Aćimovićeva.

Ona je skrenula pažnju roditeljima da ne odgađaju te vakcinacije, jer se djeca dovode u rizik.

Aćimovićeva je rekla da vakcinacija HPV vakcinom ide zadovoljavajućim tempom, da je do sada dato 420 doza, te da je Institut registrovao da postoji interesovanje starijih od 15 godina koji plaćaju svoju vakcinu i kojima je do sada dato 70 doza.

Predstavnik Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Sidarta Data, govoreći o značaju vakcinacije, kao primjer je naveo da se u Evropi nije vidjela dječija paraliza već 20 godina, ističući da je važno da svako dijete dobije potrebnu vakcinu po rasporedu.

Svjetska/evropska sedmica imunizacije obilježava se od 23. do 29. aprila.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare