Konstantan pad obuhvata vakcinacijom protiv morbila

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj u protekle tri godine bilježi se konstantan pad obuhvata vakcinacijom protiv morbila /MRP/, izjavila je Srni pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Jela Aćimović.

Aćimovićeva je podsjetila da je prije dvije godine ovaj obuhvat bio oko 71 odsto, što znači da na 10.000 novorođenčadi, njih 3.000 nije dobilo vakcinu do svoje druge godine.

Najniži obuhvat u 2021. godini zabilježen je u Bijeljini oko 59 odsto, a najviši u Doboju oko 91 odsto.

„Djeca su tako potpuno nezaštićena od tri zarazne bolesti – morbila, rubeole i parotitisa. Virus morbila izuzetno se brzo širi, a zaražena osoba može zaraziti do 18 nezaštićenih osoba, zbog čega je potreban visok obuhvat imunizacijom, odnosno 95 odsto, da bi se spriječila epidemija“, rekla je Aćimovićeva.

Ona je istakla da je u posljednjoj epidemiji morbila prijavljeno oko 5.000 oboljelih, sa velikim brojem pacijenata koji su zbog komplikacija zahtijevali bolničko liječenje, dok su u zemljama okruženja smrtni ishodi zabilježeni među odraslima i djecom.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu Nina Rodić Vukmir rekla je Srni da su morbili ili male boginje virusno respiratorno oboljenje visoke zaraznosti, za koje ne postoji specifična terapija zbog čega je važna vakcinacija djece kao prevencija ove bolesti.

„U redovnom kalendaru vakcinacije u Republici Srpskoj, MRP vakcina /male boginje, zauške i rubeola/ se prima sa navršenih 12 mjeseci, a revakcinacija je sa šest godina, odnosno prije polaska u školu“, navela je Vukmirova.

Prema njenim riječima, svako odlaganje vakcinacije poslije godinu dana ostavlja dijete potpuno nezaštićeno.

Vukmirova je rekla da su komplikacije morbila najčešće u dobi do pet godina, te da su novorođenčad zaštićena antitijelima koje dobiju od svoje majke tokom trudnoće, ali i da do uzrasta od godinu dana antitijela iščezavaju, zbog čega je potrebno zaštititi dijete pravovremenom vakcinacijom.

Morbile karakteriše osip koji prati izrazito visoka temperatura, kašalj, konjuktivitis, uvećanje jetre, slezine, limfnih čvorova, upala pluća i bronhija.

Ukoliko se trudnica zarazi malim boginjama, može doći do spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja, kao i nastanka oštećenja ploda.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare