Konferencija za novinare povodom otvaranja festivala

0

Program „Jahorina film festivala“, koji će na Palama biti otvoren u srijedu, 20. septembra, biće predstavljen danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Konferenciji će prisustvovati direktor „Jahorina film festivala“ Mirko Despić, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i član žirija Miralem Zubčević, profesor i dramski umjetnik LJubo Božović, načelnik opštine Pale Boško Jugović, te predstavnik Fonda za zaštitu životne sredine Federacije BiH.

Iz „Jahorina film festivala“ saopšteno je da će konferencija za novinare biti održana danas u 13.00 časova u hotelu „Hils“ na Ilidži.

Na ovogodišnji festival prijavljeno je ukupno 978 filmova iz 66 zemalja, a u zvanični program uvršteno je 111 filmova iz 37 zemalja svijeta.

Projekcije će biti održavane na Palama – u sali Kulturnog centra i sali hotela „Damis“.

Na festivalu će biti dodijeljene nagrade za najbolji kratki igrani i najbolji dokumentarni film u regionalnoj i međunarodnoj selekciji odvojeno, najbolji film iz BiH i Gran pri Jahorina film festivala za najbolji film.

Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji eksperimentalni film, najbolji studentski film, zatim ekološki, kao i turistički film.

Biće dodijeljene nagrade i za najbolje ekološke projekte u BiH, pa je u saradnji sa entitetskim fondovima za zaštitu životne sredine od 12 prispjelih prijedloga odabrano je šest najboljih.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat je podržan i od Savjeta ministara, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, fondova za zaštitu životne sredine Srpske i FBiH, te opštine Pale.

Osnovni koncept „Jahorina film festivala“ proizlazi iz povoljnog geopolitičkog položaja BiH, koja se nalazi na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada.

Festival upućuje predstavnike filmske industrije i medije iz cijelog svijeta na najnoviju lokalnu produkciju, a predstavlja nove kvalitetne filmove iz ostatka svijeta, pa je zbog svog veoma cijenjenog programskog sadržaja, i jedinstvene atmosfere „Jahorina film festival“ postao ključni događaj za distributere festivalskih programa, novinare i filmske stvaraoce.

U saopštenju se dodaje da je do sada na Palama nekoliko stotina filmskih reditelja, glumaca i ostalih profesionalaca lično predstavilo svoje filmove, da festivalu svake godine prisustvuje veliki broj novinara, te da mnogi od njih dolaze iz zemalja centralne i istočne Evrope da proprate ovaj jedinstven filmski događaj u regionu.

„Jedinstvena i opuštena atmosfera na Palama uvijek je puna prijatnih iznenađenja za goste u programima koji se odvijaju i van zvanične konkurencije. Festival je otvoren za javnost i poznat je po tome što, zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji OSM istovremeno sa prikazivanjem u projekcionim salama, ima potencijalno najveći broj gledalaca od svih festivala na svijetu“, saopšteno je „Jahorina film fetivala“.

Ovaj festival je jedini u Republici Srpskoj koji ima Savjet gledalaca, koji se okuplja tokom i nakon završenog izdanja festivala i pomno prati odziv i komentare na brojne ankete koje se skupljaju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare