Konferencija „Primijenjene tehnologije u mašinskom inžinjerstvu „

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija otvorio je danas na Jahorini trodnevnu Međunarodnu konferenciju pod nazivom „Primijenjene tehnologije u mašinskom inžinjerstvu“, čiji je organizator Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Mutabdžija je naglasio da je ovaj skup veoma važan jer u prvi plan postavlja suštinsko pitanje savremenog univerziteta, a to je veza naučno-istraživačkog rada i realnog sektora, odnosno privrede.

„Mi smo duboko svjesni da u tom segmentu nije dovoljno urađeno na našim univerzitetima a, sa druge strane, to mora biti okvir za stvaranje ambijenta za novo zapošljavanje“, rekao je Mutabdžija.

Prema njegovim riječima, ova konferencija dokaz je spremnosti naučno-istraživačkog kadra na univerzitetima da ostane u toku i na nivou rada njihovih kolega u regionu, a istovremeno pravi se prostor za nova radna mjesta.

On smatra da se Republika Srpska mora fokusirati upravo na mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, stvaranje novih vrijednosti, povećanje bruto domaćeg proizvoda i drugo, jer samo tako može uhvatiti i zadržati korak sa savremenim razvojnim trendovima.

„Mislim da je ova konferencija na pravom putu da opravda naše povjerenje i udahne novi život akademskoj zajednici, pogotovo u smislu razvoja tehničke inteligencije“, poručio je Mutabdžija.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranko Antunović naglašava da su osnovni ciljevi konferencije sagledavanje realnih mogućnosti primjene novih tehnologija u proizvodnim preduzećima, kao i davanje doprinosa povećanju konkurentnosti privrede u regionu.

„Aktivno učešće na ovom skupu uzeli su predstavnici sa 31 fakulteta, odnosno 17 univerziteta iz 12 zemalja, sedam naučno-istraživačkih instituta, 20 privrednih subjekata i sedam društvenih institucija. U program su uvrštena 102 naučna i stručna rada sa ukupno 226 autora i koautora“, naveo je Antunović.

Prema njegovim riječima, veći broj istraživačkih centara i privrednih subjekata predstaviće svoja nova tehnološka rješenja i nove proizvode.

„Prisustvo velikog broja učesnika iz BiH i inostranstva, kao i problematika koja se obrađuje na ovoj konferenciji, podudarna je sa temama koje Evropska zajednica promoviše u svojim razvojnim programima“, poručio je Antunović.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović poželio je uspješan rad učesnicima, ističući da on lično nauku posmatra kao stratešku privrednu granu.

„Smatram da će ovaj skup to i potvrditi i u teorijskim i u praktičnom smislu“, rekao je Vidović.

Uspješan rad konferenciji poželjeli su i prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija.

„Grad Istočno Sarajevo u kontinuitetu podržava sve naučno-istraživačke projekte kao što je ova konferencija“, dodao je Samardžija.

Organizatori su najzaslužnijim institucijama i pojedincima uručili zahvalnice Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu za podršku radu fakulteta i organizovanju naučnih skupova.

Ciljevi ovog skupa su sagledavanje mogućnosti uvođenja novih tehnologija u proizvodnim preduzećima s ciljem modernizacije i optimizacije proizvodnih procesa, što dovodi do povećanja efektivnosti proizvodnje i konkurentnosti na svjetskom tržištu.

Neke od tema konferencije su: Proizvodne tehnologije, Razvoj i dizajn mehaničkih sistema i komponenata, Modeliranje i simulacija objekata i procesa, Mehatronika, Savremeni materijali, Termička obrada, Mehanika loma, Savremene metode mjerenja i upravljanja tehničkim sistemima, Energetska efikasnost u industriji i zgradarstvu, Obnovljivi izvori energije i savremene energetske tehnologije, Termotehnika i termoenergetika.

Učesnici skupa razmotriće i teme: Održavanje tehničkih sistema, Nadzor i dijagnostika tehničkih sistema, Kvalitet i integrisani menadžment sistema, Proizvodni sistemi, organizacija i menadžment, Informacione tehnologije i inteligentni sistemi, Zaštita životne sredine, Hidro-pneumatska tehnika, Mehanika fluida, Mehanička tehnologija obrade drveta, Obrazovanje razvojnih inženjera i Studentska sekcija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare