Koncert povodom 60 godina postojanja KUD-a “Mladost” Pale

0

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Mladost” Pale, povodom 60 godina postojanja i rada, održaće danas na Palama svečani koncert, na kojem će nastupiti svi članovi ovog društva, njih oko 300.
Predsjednik KUD “Mladost” Miloš Jovanović rekao je Srni da će članovi izvesti igre iz Istočnog Sarajeva, Hercegovine, Glamoča, Pirota, kao i vlaške igre i igre iz Šumadije, leskovačkog Pomoravlja i Vranja.

On je naveo da će gosti na koncertu biti članovi KUD “Igalo” iz Igala, a nakon koncerta za učesnike je organizovano druženje.

Jovanović je pozvao sugrađane da dođu na koncert, koji počinje u 18.00 časova u Sportsko-poslovnom centru “Peki”, te uveličaju ovaj veliki jubilej KUD “Mladost”. Cijena ulaznice je tri marke.

On je podsjetio da je KUD “Mladost” Pale osnovan 1953. godine na Palama i da okuplja djecu i omladinu svih uzrasta u više sekcija – folklorna, horska, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorne grupe.

“Bavimo se čuvanjem izvorne narodne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu. Stoga, s ponosom možemo reći da je KUD `Mladost` ambasador kulture ovog olimpijskog i ekološki čistog prostora”, istakao je Jovanović.

On je naglasio da su programski ciljevi Društva njegovanje folklorne tradicije, sakupljanje i čuvanje narodne nošnje, razvijanje muzičke kulture i čuvanje od zaborava izvorne narodne pjesme i tradicionalnih instrumenata -gusle, frula, dvojnice, osnivanje kulturnih sekcija, a posebno njegovanje kulturnih veza između gradova i država.

Prema njegovim riječima, najviša priznanja u zemlji i inostranstvu uvrstila su KUD “Mladost” u red najboljih društava, kao i ambasadora kulture i dobre volje.

“To nas obavezuje na još veći trud kako bismo učvrstili imidž o društvu koje je sačuvalo autentičnost narodnog stvaralaštva”, rekao je Jovanović, dodajući da će i u narednom periodu raditi na unapređenju, stalnom proširenju repertoara i osnivanju novih sekcija.

On je dodao da je folklorni ansambl, uz podršku Narodnog orkestra, imao niz značajnih nastupa u zemlji i inostranstvu.

Ulaznice se mogu kupiti svakim radnim danom u Kulturnom centru Pale od 15.00 do 18.00 časova, a na dan koncerta u SPC Peki.

Cijena ulaznice je 3 KM.

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments