Koncert na otvorenom orkestra harmonika iz Ugljevika

0
Koncert na otvorenom orkestra harmonika iz Ugljevika

ISTOČNO SARAJEVO – Opština Istočno Novo Sarajevo je, povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, upriličila nastup na otvorenoj sceni višestruko nagrađivanog Orkestra harmonika „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika.„Ako postoji sinonim za lokalnu zajednicu koja se poistovjećuje sa nastankom Republike Srpske, onda je to opština Istočno Novo Sarajevo“, rekao je za Srnu načelnik opštine LJubiša Đosić.

On je istakao da opština samim tim pridaje veliki značaj ovom datumu i trudi se da svake godine na različit način obilježi Dan Republike Srpske.

Ćosić je podsjetio da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, a opština Istočno Novo Sarajevo 28. avgusta 1992. godine, tada kao opština Srpsko Novo Sarajevo.

„Kako se razvijala Republika tako se razvijala i ova lokalna zajednica. Tokom rata narod ovog područja je pretrpio ogromna stradanja i zato ne smijemo zaboraviti ljude koji su dali život za stvaranje, kako ove opštine, tako i Republike Srpske“, istakao je Ćosić.

On je naveo da je u planu izgradnja nekoliko potpuno novih ulica u opštini, tako da će i jedna od njih sigurno ponijeti naziv 9. januar.

Učenici višestruko nagrađivanog Orkestra harmonika „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika, izvodeći tradicionalnu narodnu srpsku muziku, ali i rok i druge žanrove na otvorenoj sceni u Spasovdanskoj ulici u okviru manifestacije „Zima u Istočnom Sarajevu“, uveličali su ovaj dan, kojem je prisustvovao veliki broj građana Istočnog Sarajeva.

„Mnogo nam znači što smo večeras ovdje, a posebno su jake emocije kod mene, jer sam rođen u Sarajevu, a sticajem okolnosti morao sam da odem odavde poslije Dejtonskog sporazuma. U publici vidim mnogo mojih prijatelja i rodbine i za ovo područje vežu me snažne emocije, kao i za ovaj dan“, rekao je za Srnu vođa Orkestra Slavko Nikolić.

Orkestar broji 36 članova, a većina njih su učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“, dok su šest članova njeni bivši učenici.

Oni su učesnici Olimpijade u Sočiju, a nastupali su i u mnogim gradovima Evrope.

Na ljeto planiraju svjetsku turneju, a nastupiće i u Japanu gdje će se predstaviti sa tradicionalnom srpskom narodnom muzikom, ali i drugim žanrovima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments