Koncert i izložba korisnika centara za mentalno zdravlje

0

VLASENICA – U Vlasenici je danas priređena treća izložba mandala na temu „Sreća i zdravlje“ i koncert u kome su učestvovali i korisnici Centra za mentalno zdravlje iz ovog mjesta.
Izložba i koncert organizovani su u saradnji Centra za mentalno zdravlje sa organizacijom „Krea tera“ iz Srebrenice koja već godinu dana sarađuje sa vlaseničkim centrom i organizuje muzičke radionice sa korisnicima, odnosno osobama koje su zbog svog zdravstvenog stanja na marginama društva.

Psiholog Milada Kondić iz vlaseničkog centra kaže da nisu bili svjesni koliko muzičke terapije mogu pomoći pacijentima.

„Zahvaljujući muzičkoj i umjetničkoj terapiji dolazimo do vidnih pozitivnih rezultata u radu sa pacijentima koji redovno na radionicama učestvuju u muzičkim programima, i to doprinosi poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja i raspoloženja pri druženju“, ističe Kondićeva.

Muzičke i umjetničke radionice održavaju se dva puta mjesečno i danas su predstavljene pjesme i radovi u okviru tih radionica.

„Današnji program je dio repertoara koji smo pripremili i izvodimo sa korisnicima ovog centra. Pacijenti se ovako opuštaju i relaksiraju, postaju ravnopravni u društvu i posvećuje im se pažnja“, rekao je predstavnik „Krea tere“ Zdravko Nikolić, vođa muzičkih radionica.

Na izložbi su predstavljeni likovni radovi korisnika srebreničkog Centra za mentalno zdravlje i djece iz Srebrenice i Skelana, članova „Krea tere“ izrađeni stilom mandala.

Mandala je stil crtanja i umjetničkog izražavanja u krugu, a znači i „cijeli svijet“ i „magični krug“ ili „centar svemira u kome borave potpuno probuđena bića“ i prisutna je u skoro svim kulturama.

Organizacija „Krea tera“ u Srebrenici djeluje od 2008. godine i prva je organizacija koja se bavi ekspresivnom terapijom organizovanjem muzičkih radionica za djecu i odrasle.

Nakon Srebrenice i Skelana ovo je treća likovno-muzička predstva koju je „Krea tera“ priredila sa korisnicima centara za mentalno zdravlje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare