Komunalna preduzeća vraćena lokalnim zajednicama

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović pozdravio je donošenje Zakona o prenosu prava svojine na kapitalu Republike Srpske (RS) u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave, čija bi primjena trebalo da počne od 1. januara 2011. godine.

Radovanović je izjavio Srni da je dobra odluka da preduzeća koja se bave komunalnom djelatnošću pređu u vlasništvo opština, jer su, uglavnom, vezana za lokalnu zajednicu koja u prethodnom periodu nije imala uticaja ni na upravljačke strukture ni na politiku preduzeća, tako da je bila otežana saradnja. On smatra da prije stupanja na snagu ovog zakona treba napraviti određenu inventuru u tim preduzećima i presjek stanja u kom se nalaze i tek onda ih predati lokalnoj zajednici.

„Bojim se da su ta preduzeća, s obzirom na djelatnost kojom se bave, u velikim problemima koja bi bili prebačeni na lokalnu zajednicu“, naglasio je Radovanović i dodao da u tom smislu treba napraviti inventuru, a da Vlada RS, koja je do sada bila vlasnik kapitala, sanira ta preduzeća, odnosno da pokrije gubitke i da lokalnim zajednicama preda ta preduzeća bar sa pozitivnom nulom.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić smatra da je i ranije komunalna preduzeća trebalo vratiti lokalnoj zajednici.

Prema njegovim riječima, opština je osnovala komunalna preduzeća – Vodovod, Komunalno, Pale stan, Gradsku toplanu, ali upravljačka struktura je bila druga tako da nije bilo pravog dogovora i istinskog opredjeljenja da komunalna preduzeća rade u intersu opštine.

Savić se nada da će se primjenom ovog zakona situacija u ovim firmama poboljšati.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač istakao je da nadležnosti nad komunalnim preduzećima nikada nije ni trebalo prebacivati sa lokalnih zajednica i da se „konačno došlo u situaciju da stvari budu postavljene onako kako treba“.

„Firmama koje se bave snabdijevanjem osnovnim životnim potrebama stanovništva mjesto je u okviru svojih lokalnih zajednica, da vode računa o kompletnom sistemu njihovog poslovanja“, istakao je Kovač.

Prema njegovim riječima, nije problem što će se zakon početi primjenjivati od početka 2011. godine, jer su za ovu godinu isplanirani budžeti ovih organizacija i lokalnih zajednica, a potrebno je završiti poslove kako bi ove firme na pravi način prešle pod ingerencije lokalne zajednica.

„Kreiranje budžeta za narednu godinu je u toku i siguran sam da će na pravi način lokalne zajednice odgovoriti potrebama svojih stanovnika“, rekao je on.

Narodna skupština RS usvojila je Zakon o prenosu prava svojine na kapitalu RS u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave, čija bi primjena trebalo da počne od 1. januara 2011. godine.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac rekao je da razlozi za donošenje ovog zakona proizilaze iz potreba jedinica lokalne samouprave RS.

„Jedinice lokalne samouprave su u najvećem broju slučajeva bile osnivači preduzeća iz oblasti komunalnih djelatnosti, čije je obavljanje od opšteg interesa na lokalnom nivou“, istakao je Lipovac u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

Lipovac je rekao da su jedinice lokalne samouprave po Zakonu odgovorne za uređenje i obezbjeđenje obavljanja komunalnih djelatnosti, a praktično ne mogu upravljati tim preduzećima, što je osnovni razlog za donošenje ovog zakona kojim se ovo pravo prenosi bez naknade.

On je naveo da jedan broj jedinica lokalne samouprave ima mogućnost dobijanja kredita od domaćih i stranih finansijskih organizacija radi izgradnje objekata i sanacije komunalne infrastrukture.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare