Kompanija dobila pozitivno mišljenje nezavisnog revizora

0
Fabrika
Fabrika "Alumina" Zvornik

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika dobila je pozitivno mišljenje nezavisnog revizora koji je kontrolisao finansijske izvještaje ovog privrednog društva u 2017. godini, saopšteno je danas iz Službe za odnose s javnošću ove kompanije.

Direktor Sektora za ekonomiku i finansije „Alumine“ Vladimir Krstić kaže da „Alumina“ četvrtu godinu zaredom dobija pozitivno mišljenje nezavisnog revizora na svoje poslovne rezultate.

Nezavisni revizor nije uočio nikakve nepravilnosti koje bi zahtijevale kvalifikacije na finansijske izvještaje, što znači da je poslovanje „Alumine“, u svim materijalno značajnim stavkama u skladu sa zakonom, standardima i računovodstvenim pravilima.

Krstić kaže da je za „Aluminu“, koja je jedan od najvećih izvoznika u Republici Srpskoj i BiH i ima značajne internacionalne ugovore, veoma bitno mišljenje nezavisnog revizora.

Pozitivno mišljenje ovlaštenog revizora je, ocjenjuje Krstić, dobar signal svima koji žele da posluju sa „Aluminom“, uprkos kompleksnim okolnostima u kojima fabrika radi.

„Kao i prošlih godina, izvještaj nezavisnog revizora je dobra poruka povjeriocima, bankama i svim drugim komitentima `Alumine` da kompanija i pored iskušenja kroz koja prolazi, ima jasnu viziju, organizaciju i rezultate koji su potvrđeni od nezavisnog revizora“, ističe Krstić.

On smatra da će ovakvo mišljenje nezavisnog revizora na finansijski izvještaj u 2017. godini omogućiti kompaniji lakšu saradnju i bolju pregovaračku poziciju u narednom periodu u svim transakcijama koje se tiču, prije svega, odnosa sa bankama s obzirom na zaduživanja, akreditive, garancije, kao i svih ostalih bankarskih poslova koji su potrebni za nesmetano obavljanje poslovnih funkcija fabrike.

Krstić podsjeća da „Alumina“ četvrtu godinu pozitivno posluje, te da se sa ostvarenim profitom dodatno povećava vrijednost preduzeća, što je bitno za povjerioce, koji imaju priznata potraživanja kod stečajnog dužnika, Fabrike glinice „Birač“.

Direktor Sektora za ekonomiku i finansije objašnjava da je „Alumina“ u 2017. godini imala izuzetno velike investicije, koje su dostigle oko 25 miliona KM i da su se efekti ovih investicionih ulaganja počeli da osjećaju u drugom kvartalu ove godine.

Sve investicije u 2017. godini bile su proizvodnog karaktera, osim Dječijeg vrtića, čija izgradnja, kaže Krstić, takođe ima posebnu važnost, navodi se u saopštenju.

„Značaj ove investicije je podjednake važnosti proizvodnih objekata, jer ako ne ulažemo u djecu, u njihovo vaspitanje i adekvatno obrazovanje, nikakvi proizvodni procesi neće nam obezbijediti dugoročnu svijetlu budućnost, odnosno razvoj našeg grada, regije, Republike Srpske i regiona“, naglašava Krstić.

Krstić navodi kao pozitivni trend, koji su, pored ostalog, obilježili protekli period u „Alumini“, i promjenu starosne strukture zaposlenih.

„U posljednjih nekoliko godina došlo je do znatnog podmlađivanja radne snage u fabrici i osposobljavanja mlađeg kadra za odgovornosti koje nas očekuju u narednom periodu“, ističe Krstić i navodi da je, na kraju prošle godine, 47 odsto zaposlenih u „Alumini“ bilo starosne dobi do 40 godina.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare