Komlenović: Zajedništvom i marljivošću ka napretku

0

KALINOVIK – Svetom liturgijom, svečanom slavskom litijom i lomljenjem krsnih kolača danas je u Kalinoviku proslavljen Petrovdan, krsna slava opštine i hrama Svetih Petra i Pavla.
Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović, čestitajući ovaj praznik sugrađanima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, poručila je da je Petrovdan „dan kada se Kalinovičani iznova sjedinjuju u ljubavi i u molitvi, složni, oboženi i umnoženi“.

„Nikad nam nije trebalo više ljubavi i jedinstva u ovim teškim vremenima jer je teško breme koje nosimo, ali ono što svi možemo jeste da čuvamo zajedništvo i da marljivim radom, kao i do sada, gradimo našu lokalnu zajednicu i stvaramo uslove za bolji život“, istakla je Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, tajna uspjeha ove opštine jeste zajedništvo svih, bez obzira ko čini vlast, a ko je u opoziciji.

„S obzirom da smo u izbornoj godini, želim da duh zajedništva i sloge sačuvamo i da, oslanjajući se jedni na druge, zajednički rješavamo probleme i otklanjamo nedaće svakodnevnog života jer nama ni naredni lokalni izbori neće donijeti ništa spektakularno, mi i prije i poslije njih treba da ostanemo ljudi, koji se međusobno poštuju i uvažavaju“, naglašava načelnik Kalinovika.

Komlenovića se osvrnula i na „velike i hrabre ljude koji su rođeni Kalinovičani, a koji nikad nisu krili ni zaboravili svoje porijeklo, a koji su danas rasuti širom svijeta“, pri čemu je s posebnim uvažavanjem govorila o komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

„General Mladić je naš veliki stradalnik, koji je obilježio i vrijeme i epohu, a koji se sad nalazi u haškom kazamatu, gdje dostojanstveno nosi svoj krst, i gdje živi za svoj Kalinovik, svoje Kalinovičane i za svoju Republiku Srpsku“, istakla je Komlenovićeva, na šta su prisutni građani i gosti odgovorili aplauzom.

Ona je zahvalila i mnogim pjesnicima, ljekarima, naučnim radnicima, studentima i ostalim uspješnim Kalinovičanima koji ne zaboravljaju svoj rodni kraj.

Prema njenim riječima, rukovodstvo opštine Kalinovik željelo je u proteklom periodu da se ova lokalna zajednica razvija bržim tempom, ali je taj proces tekao u skladu sa realnim mogućnostima opštine i Republike Srpske.

Komlenovićeva je u svojstvu načelnika Kalinovika, a povodom krsne slave opštine, na svečanoj sjednic Skupštine opštine, dodijelila zahvalnice Savi Laloviću, Ranku Batiniću i Zavičajnom udruženju Kalinovičana „Časlav“ Istočno Sarajevi za pomoć pri realizaciji kulturnog projekta „Kalinovački poetski vijenac“, a studentu Dimitriju Miljanoviću novčanu nagradu.

Dobitnik Povelje opštine Kalinovik je pjesnik Đorđe Sladoje, Plakete opštine dodijeljene su Odbojkaškom klubu „Zelengora“ Kalinovik, Nadi Puhalo za doprinos u obrazovanju i kulturi, Lovačkom Udruženju „Zagorje“ Kalinovik i Sportsko-ribolovnom društvu „Ulog“ Kalinovik, dok su mnogi zaslužni pojednici, radnici, poljoprivrednici, studenti, srednjoškolci i osnovci dobili zahvalnice i diplome sa novčanom nagradom.

U popodnevnim časovima biće održan i Petrovdanski folklorni sabor.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare