Komić otvorio „Jahorinske poslovne dane 2014“

0

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas na Jahorini Treću naučno-stručnu konferenciju „Jahorinski poslovni dani preduzetništva, gastronomije i turizma 2014“, čija je glavna tema „Inovativnost i preduzetništvo u turizmu“.

Komić je, pozdravljajući goste i učesnike konferencije u ime Vlade Republike Srpske i Ministarstva na čijem je čelu, naglasio da je inovativnost, kao ključna preduzetnička vještina, misao vodilja ovog i sličnih naučnih skupova, koji svoj rad baziraju na struci, nauci i kreativnosti.

„Moramo se ugledati na EU i njene projekte koji vode ka otvaranju novih radnih mjesta, i u kojima veliku ulogu igraju inovatinost i kreativnost“, poručio je Komić.

On je istakao da Srpska posvećuje veliku pažnju inovativnim aktivnostima i naučno-istraživačkom radu, što je sadržano i u Strategiji naučno-tehnološkog razvoja Republike.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj treba intenzivnije raditi na razvoju posredničke infrastrukture, kao i osnivanju inovacionih centara, od kojih se jedan već gradi u Istočnom Sarajevu.

Domaćin ovog eminentnog skupa, dekan Ekonomskog fakulteta na Palama LJubiša Vladušić poručio je da je jedan od zadataka Konferencije suočavanje sa izazovima i iznalaženje stručnih i naučnih rješenja, koja će moći da se primijene u turističkoj praksi i koja bi trebalo da otvore perspektive Jahorine, Republike Srpske, BiH i regiona.

„Činjenica je da Republika Srpska i BiH u turizmu vide svoju razvojnu šansu i da je ta šansa potpuno osnovana. Postoji ogroman broj stručnjaka koji tvrde da je turizam kao privredna grana komparativna prednost ove zajednice na kojoj se realno može planirati razvoj i zapošljavanje“, istakao je Vladušić.

On je ocijenio da veliko interesovanje stručnjaka, naučnika i studenata za ovu konferenciju, kao i broj prijavljenih radova, svjedoči o tome da ovaj naučni skup ima sjajnu priliku da postane nova perspektiva i korisna tradicija za sve.

Svečanom otvaranju Konferencije u Hotelu „Termag“ prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora u BiH, institucija BiH, Republike Srpske i grada i opština Istočnog Sarajeva, te rektori Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković i Univerziteta u Zenici DŽevad Zečić, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona.

Novaković je u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu pozdravio prisutne i naglasio da je Konferencija izuzetno dobro osmišljena i da vjeruje da će dati odlične rezulate, na dobrobit zajednice i turističkim radnicima.

On je pozdravio napore Vlade Republike Srpske i resornih ministarstava na planu unapređenja naučno-nastavnog procesa na univerzitetima u Srpskoj, i konkretno na podršci ovoj konferenciji.

Rektor Univerziteta u Zenici DŽevad Zečić podvukao je da je BiH turistički veoma atraktivna i da treba konačno početi intenzivnije da koristi svoje komparativne prednosti, te najavio da će tokom konferencije predložiti određene mjere za unapređenje turizma u BiH.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da grad i Jahorina imaju ogroman potencijal u turizmu i ekologiji i odlučni su da iskoriste tu razvojnu šansu. „Naučni skupovi poput `Jahorinskih poslovnih dana` pravi su put ka privrednom prosperitetu“, ocijenio je Lučić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić poželio je uspješan rad ove konferencije, sa željom još veće afirmacije turizma i turističkih potencijala, uključujući i obavezu zaštitu životne sredine.

Uvodničari plenarnog dijela Konferencije, koja će trajati do petka, 7. februara, bili su istaknuti međunarodni stručnjaci Gerd Vasenbergs sa Instituta za inovativnost i preduzetništvo u NJemačkoj i Teoman Duman, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Burč iz Turske.

Učesnici ovog eminentnog međunarodnog naučno-stručnog skupa razmotriće niz tema kao što su: Ekonomski rast i razvoj, Regionalni i ruralni razvoj, Prekogranična saradnja, Alternativni oblici, Konkuretnost, Inovacije, Tržište rada i ljudski kapital, Prirodno okruženje, Porezi, Transport, Sport i zdravlje, Bezbjednost, Kvalitet i druge teme od interesa.

Osim tri sesije, tokom kojih će više od stotinu naučno-stručnih radova izložiti naučnici i stručnjaci iz NJemačke, Turske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH, kao i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Zenici, prvog dana Konferencije predviđena je i promocija turističke i gastro–ponude Sarajevsko–romanijskog regiona.

Programom Konferencije predviđeno je i održavanje završnog okruglog stola, kao i zabavni i sportski program u organizaciji studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U prethodne dvije godine Konferencija je na Jahorini okupila oko 400 naučnika i stručnjaka iz regiona i Evrope, a izloženo je više od 200 naučnih radova, koji su štampani u dva zbornika.

Organizatori ovog skupa su Ekonomski fakultet Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici, a suorganizatori i pokrovitelji su resorna ministarstva u Vladi Republike Srpske, Vlada Zeničko–dobojskog kantona, grad Istočno Sarajevo i Olimpijski centar „Jahorina“.

Turistička sezona mora trajati cijelu godinu

Turizam, bez obzira na destinaciju – planinu ili more – mora da bude u funkciji tokom cijele godine, a ne samo u zimskoj, odnosno ljetnoj sezoni, poručili su učesnici Treće naučno-stručne konferencije „Jahorinski poslovni dani preduzetništva, gastronomije i turizma 2014“.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić naglasio je spremnost i odlučnost Vlade Srpske da kontinuirano podstiče i motiviše uspostavljanje inovacionog sistema za poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj, jer će na taj način biti obezbijeđeni uslovi za podizanje konkurentnosti domaće privrede.

Prema njegovim riječima, na ovom skupu treba potražiti rješenja kako da Jahorina obezbijedi kvalitetnu turističku ponudu tokom cijele godine, bez obzira na vremenske uslove.

Prorektor Univerziteta u Zenici Darko Petrović naglasio je značaj trajanja turističke sezone tokom cijele godine. On je u ime Centra za inovativnost
pri zeničkom univerzitetu ponudio stručnu pomoć u uspostavljanju tehničkih parkova.

Domaćin skupa dekan Ekonomskog fakulteta Pale LJubiša Vladušić zahvalio je Vladi Republike Srpske i Vladi Zeničko-dobojskog kantona, kao i Univerzitetu Istočno Sarajevo i Univerzitetu u Zenici na podršci i pomoći u organizaciji ovog eminentnog skupa.

On je rekao novinarima da će akcenat na konferenciji biti stavljen na najmodernija evropska iskustva u promociju turizma kao privredne grane.

Na pitanje kako obezbijediti novac za kvalitetne turističke programe i projekte, ministar Komić i Vladušić su istakli da je vlast u Srpskoj prepoznala i da je spremna da finansira inovativne i kreativne projekte, kao i da značajne mogućnosti nudi i model javno-privatnog partnerstva, sve s ciljem obezbjeđivanja uslova za strane direktne investicije.

Uvodničari plenarnog dijela Konferencije, koja će trajati do 7. februara, bili su istaknuti međunarodni stručnjaci Gerd Vasenbergs sa Instituta za inovativnost i preduzetništvo u NJemačkoj i Teoman Duman, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Burč iz Turske.

Vasenbergs je, izražavajući oduševljenje učešćem na ovom skupu, poželio da konferencija postane tradicionalno okupljanje svjetski priznatih ekonomskih eksperata.

On je konstatovao da „dobri domaćini u prelijepom krajoliku, uz stručnu i naučnu podršku, mogu postići izuzetne rezulate u oblasti turizma“.

Duman je ocijenio da su i Jahorina i druge poznate turističke destinacije u BiH „pravi zlatni rudnici“.

Za izuzetan doprinos razvoju i podršku Ekonomskom fakultetu Pale, Vladušić je ministru Komiću uručio Plaketu ovog fakulteta.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas na Jahorini Treću naučno-stručnu konferenciju „Jahorinski poslovni dani preduzetništva, gastronomije i turizma 2014“, čija je glavna tema „Inovativnost i preduzetništvo u turizmu“.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.ues.rs.ba)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare