Komić i Grujić razgovarali o ciljevima inovacionog centra

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić i vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić konstatovali su da će budući Inovacioni centar ove obrazovne ustanove doprinijeti da transfer znanja i komercijalizacija ideja budu ostvareni na relaciji akademske i poslovne zajednice.

Komić je, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, rekao da će Inovacioni centar obezbijediti da problemi u poslovnoj zajednici budu rješavani istraživačkim radom akademske zajednice.

On je uvjeren da se u narednom periodu može očekivati bolji kvalitet naučno-istraživačkog rada i bolji transfer znanja i tehnologija u poslovnu zajednicu, a to znači podizanje nivoa konkurentnosti, kao i nivoa privrednog i uopšte društvenog razvoja.

Ministar nauke i tehnologije Srpske ocijenio je da je tokom svih dosadašnjih aktivnosti ostvarena odlična saradnja resornog ministarstva i ovog univerziteta, jer su zajednički rješavani problemi i podsticane dogovorene aktivnosti.

„Razmatrali smo probleme u vezi sa naučno-istraživačkim radom na Univerzitetu i konstatovali da je evaluacija naučno-istraživačkog rada i podizanja kvaliteta na viši nivo naš permanentan zadatak, na kome ćemo raditi i u narednom periodu“, rekao je Komić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da vidljivost naučno-istraživačkog rada Univerziteta nije dovoljna, kao što je slučaj i kod svih drugih univerziteta, te da se u narednom periodu posebno mora poraditi na tome.

„Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja predviđeno je kapacitiranje novih mladih ljudi koji će se baviti istraživanjem, razvojem i naukom i na tom planu se uveliko radi. Jedan segment je stipendiranje mladih, drugi je vezan za projekte mladih istraživača“, naveo je Komić.

Kada je riječ o transferu znanja i tehnologija u privredu, Komić je ocijenio da se ide u dobrom pracu, ali da taj segment treba još razvijati.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić naveo je da su na današnjem sastanku predstavljeni projekti Univerziteta i da je razgovarano o strateškim pitanjima, kao što je infrastrukura za istraživanje i razvoj u ovoj ustanovi.

„Bilo je riječi i o tome kako da obezbijedimo kadrove koji mogu da se bave istraživanjem i razvojem i o nekim strateškim pravcima u istraživanju ovog univerziteta, ali i drugih univerziteta Republike Srpske prema vani“, naveo je Grujić.

On je naglasio da je opremanjem laboratorija na fakultetima stvorena određena infrastrukutra, te da se nastoji riješiti kadrovsko jačanje tako što mladi asistenti i docenti odlaze u inostranstvo na školovanje.

„Oni su, praktično, ostvarili most za saradnju Univerziteta sa univerzitetima na kojima su boravili“, rekao je Grujić.

On je najavio da će Univerzitet u Istočnom Sarajevu u narednih devet mjeseci dobiti drugi dio opreme kroz projekat opremanja Univerziteta, tako da će infrastruktura za bavljenje naučno-istraživačkim radom biti potpuno zaokružena.

„Cilj zaposlenih u ovoj ustanovi je da se radi na razvoju primijenjenih istraživanja, znači inovacija i transfera znanja, jer kao univerzitet moramo da pomognemo razvoju privrede, jačanju postojećih preduzeća, ali da damo i pravce razvoja privrede, industrije u narednom periodu kako bismo pomogli Vladi u razvoju strateških dokumenta u kom pravcu da se privreda razvija“, naglasio je Grujić.

On je napomenuo da su građevinski radovi u Inovacionom centru pri kraju i da očekuje da sredinom septembra bude otvoren.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare